Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kampanj vill avsätta styrelse för djurskyddsförening

Från 2016
Uppdaterad 01.03.2016 09:14.
Katt i hittedjurshuset i Vik i Helsingfors.
Bildtext Djur från hittedjurshuset i Vik i Helsingfors flyttas efter en tid till HESY. Fotot är från hittedjurshuset.
Bild: Maja Ottelin/YLE

En grupp oroade medlemmar försöker nu rädda Helsingfors djurskyddsförening (HESY), som haft stora interna strider under de senaste åren. Gruppen vill se fullmäktigeledamoten Jarmo Nieminen (Gröna) som ny styrelseordförande för föreningen.

Yle Huvudstadsregionen har i flera repriser rapporterat om den krisande djurskyddsföreningen. Det har bland annat handlat om brister i hur föreningen förvaltar sina miljoner, om djurskötare som måste köpa djurmat för egna pengar och om en maktkamp mellan två läger.

Föreningen anställde en verksamhetsledare i oktober i fjol, men hon avgick efter bara en och en halv månad. Hon uppgav som orsak till sin avgång att föreningen inte tillät henne att jobba enligt sina egna värderingar.

Oroade medlemmar startar nu en kampanj under namnet "Pelastetaan HESY" ("Rädda HESY"). Kampanjens mål är att avsätta djurskyddsföreningens nuvarande styrelse och ersätta den med en ny. Kampanjen inleds tisdagen den 1 mars.

Officer och politiker föreslås ta över

Gruppen bakom kampanjen vill se överstelöjtnant och stadsfullmäktigeledamot Jarmo Nieminen (Gröna) som ny ordförande för föreningen.

- Jag blev tillfrågad om jag vill ställa upp i ordförandevalet och efter några veckors betänktetid tackade jag ja, säger Nieminen.

Det förekommer interna strider inom föreningen. Är du inte rädd att ta över?

- Det var säkert därför jag blev tillfrågad. Jag har en karriär som officer och har en lång erfarenhet av att leda olika organisationer. Det finns flera utmaningar men jag ser det också som en möjlighet. Nu gäller det att alla jobbar för samma sak.

Nieminen är nu ordförande för Helsingfors naturskyddsförening och vice ordförande för Malms flygplats vänner.

Jarmo Nieminen
Bildtext Jarmo Nieminen har tidigare representerat Samlingspartiet i Helsingforsfullmäktige men representerar numera De gröna.
Bild: Yle

Årsmöte i april

Kampanjen föreslår också sex nya styrelsemedlemmar och en för en suppleantplats i styrelsen.

- Under den senaste tiden har situationen inom föreningen blivit väldigt dålig. Vår grupp vill vända kursen. Djurskyddsföreningen borde fokusera på det väsentliga - skydd av djur, säger Minna Lahti, som leder kampanjen, i ett pressmeddelande.

Djurskyddsföreningen håller årsmöte i april. Föreningen leds nu av vice ordförande Anne Roine efter att ordinarie ordförande Susanna Paavilainen avgick i november.

Diskussion om artikeln