Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Frida väntade inte till skottdagen för att fria

Från 2016
Uppdaterad 01.03.2016 09:41.
Frida Lindholm
Bildtext Om man vill gifta sig kan man lika bra fria själv, säger Frida Lindholm.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Enligt gammal tradition fick kvinnor endast fria en gång vart fjärde år, under skottdagen. Frida Lindholm friade till sin kille, men inte på skottdagen.

– Jag friade en helt vanlig söndag i december, och han sa ja, säger Frida.

Skottdagen 29.2 var den dagen som kvinnor traditionellt fick fria. Om en man tackade nej till ett frieri av en kvinna skulle kvinnan få en present av mannen.

Enligt arkivarie Anne Bergman härstammar traditionen från 1700- och 1800-talets England och Frankrike.

– Kvinnor friade nog inte på riktigt, utan det var mest ett skämt, säger Anne.

Naturligt att fria

För Frida var det självklart att hon skulle fria.

– Jag hade under flera års tid vetat att han var mannen i mitt liv. Jag hade alltid vetat att det skulle vara jag som friar, men jag visste inte hur, säger hon.

Jag lät en del kompisar vara med och berätta positiva och negativa saker med att vara gift med Frida Lindholm.

Att fria som kvinna var inget ställningstagande från Fridas sida, men det kändes naturligt eftersom hon är den av dem två som gillar att ställa till med en show medan hennes kille är mera jordnära.

– Jag ville inte göra något som var för gulligt så jag valde att banda in en video. Jag lät en del kompisar vara med och berätta positiva och negativa saker med att vara gift med Frida Lindholm. Jag spelade upp den för honom och efter en stund insåg han att det verkligen var ett frieri, säger hon.

Inte rädd för ett nej

Eftersom Frida och hennes pojkvän redan hade ett barn ihop var hon inte nervös för att han skulle säga nej.

– Han kändes som ett säkert kort. Men visst var det nervöst, och svårt att hålla det hemligt. Jag skapade en hemlig mejladress dit mina kompisar skickade sina videor. Det var en massa smusslande och jag tog långa promenader med telefonsamtal, säger Frida.

Positiva reaktioner

Trots att det kanske fortfarande är vanligare att män friar till kvinnor än tvärtom har Frida inte fått så mycket reaktioner på sitt frieri.

inte väntar jag på att en karl ska hålla upp dörren för mig, så varför skulle jag vänta mig att han friar

– Vi lever ju i ett jämlikt samhälle, inte väntar jag på att en karl ska hålla upp dörren för mig, så varför skulle jag vänta mig att han friar, säger hon.
Hon säger ändå att hon har en del vänner som normalt är för jämlikhet men ändå förväntar sig att få rosor och choklad på vändagen.

– Varför ska du förvänta dig att karln ska göra det åt dig, du måst ju kunna göra det för din partner också, säger Frida.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln