Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Arcada beaktar inte längre betyg från yrkesskolan vid antagning

Från 2016
Uppdaterad 01.03.2016 14:25.
Arcada i Helsingfors i november 2015
Bildtext Arcada antar varje år hundratals studerande.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors kommer under det här året inte att beakta betyg från yrkesskolan i antagningsprocessen. Rektor Henrik Wolff anser att det är olyckligt.

- Det är olyckligt. Min ståndpunkt har alltid varit att urvalsprovets betydelse ska tonas ned medan betydelsen av framgång under tidigare studier borde öka. Därför är det här en olycklig utveckling, säger Arcadas rektor Henrik Wolff.

Har de som söker till Arcada från en yrkesskola svårare att bli antagna än de som är studenter och söker till skolan?

- Det är möjligt, men jag kan inte exakt säga hur modellen slår ut. Om en student från gymnasiet både kan räkna med studentbetyg och urvalsprov så är det lite svårare för elever från yrkesskolor. Det primära problemet är ändå att signalen till yrkesskolorna är fel. Signalen är att det inte har en betydelse vad man gör tidigare. Det är det större problemet, säger Wolff.

Det primära problemet är att signalen till yrkesskolorna är fel. Signalen är att det inte har en betydelse vad man gör tidigare.

Henrik Wolff

I antagningen till Arcada antas 60 procent på basis av urvalsprovet medan 40 procent antas på basis av urvalsprov och studentexamen. Det här gäller för alla ämnen förutom idrott och kultur.

"Så här antas de mest motiverade"

Rådet för Yrkehögskolornas rektorer Arene har fattat beslut om förändringen.

- Det handlar om en rekommendation som träder i kraft den här våren och den gäller också nästa år. Orsaken är att vitsorden i yrkesskolor inte kan jämföras med gymnasiernas vitsord, säger verksamhetsdirektör Riitta Rissanen vid Arene.

Men försvårar det här för yrkesskoleelever att bli antagna?

- Vi anser att det här möjliggör att alla sökande är på samma linje och att det är urvalsprovet som räknas. På det sättet antas de som är mest motiverade. Inom flera ämnen, till exempel teknik och vård, har de som gått yrkesskola en fördel eftersom de har bättre kunskaper inom ämnet än de som gått gymnasiet, säger Rissanen.

Orsaken till att vitsorden vid yrkesskolorna inte längre räknas är en ändring av läroplanen vid yrkesskolorna.

Vid yrkesskolan Prakticum ändrades läroplanen den 1 augusti i fjol. Enligt den nya planen består en examen numera av olika examensdelar och enskilda ämnen har bytts ut mot bland annat kunnande i kommunikation och interaktion och kunnande i matematik och naturvetenskaper. Eleverna får vitsord för en examensdel.

Ansökningstiden till Arcada inleds den 16 mars och avslutas den 6 april.

Morgonöppet: Harriet Ahlnäs

8:53

Diskussion om artikeln