Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen tar inte ännu ställning till förhandlingslösning

Från 2016
Uppdaterad 29.02.2016 20:43.
Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Alexander Stubb (Saml) och justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) håller presskonferens om konkurrenspaketet 29.2.2016
Bildtext Statsminister Juha Sipilä, finansminister Alexander Stubb och justitie- och arbetsminister Jari Lindström uttalar sig om samhällsfördraget.
Bild: Lehtikuva / Antti-Aimo Koivisto

Regeringen godkänner inte uppgörelsen på arbetsmarknaden som sådan, utan tänker i morgon ställa preciserande frågor speciellt om de lokala avtalen.

Regeringen träffar förhandlingsparterna i morgon för att gå igenom frågor som fortfarande är öppna.

Sipilä inledde presskonferensen i dag med att säga att förhandlingslösningen ger förutsättningar för regeringen att avstå från de tvångslagar som är avsedda att förbättra de finländska företagens konkurrenskraft.

Av de tre ministrarna som ställde upp på presskonferens var var det bara arbetsminister Jari Lindström (Sannf) som var nöjd.

Alexander Stubb om uppgörelsen på arbetsmarknaden - Spela upp på Arenan

Statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Alexander Stubb (Saml) vill ha svar på hur arbetsmarknadsparterna ska ha det med lönerna och arbetstiderna. De ingår inte i det som enligt parterna kan förhandlas lokalt, och Stubb och Samlingspartiet kör hårt på att så mycket som möjligt ska ner på företagsnivå.

Enligt Sipilä är formuleringarna om lokala avtal runda.

Fackcentralerna Akava och STTK samt Finlands Näringsliv har godkänt avtalet. Fackcentralen FFC har för sin del skjutit upp beslutet med en vecka.

Ahonen: Facket vinner på principiell nivå

Professor emeritus Guy Ahonen från Hanken säger att avtalet är historiskt om det går igenom.

– Aldrig förr har man gjort ett minusavtal på centralnivå. Men det återstår ju att se om avtalet blir av eftersom det under de senaste dagarna kommit in mycket positiva utsikter för Finlands ekonomi i framtiden.

Enligt Ahonen kommer veckan att bli svår för FFC:s Lauri Lyly då han ska få alla förbund att inse varför de borde godkänna avtalet.

Om avtalet blir av förlorar facket enligt Ahonen på kort sikt i euro och cent, men vinner på principiell nivå.

– Man kan säga att arbetstagarparten på kort sikt är förlorare här vad gäller arbetstid och inkomster, men här är en mycket större fråga som facket har vunnit och det är frågan om hela vårt inkomstpolitiska system, hela vårt förhandlingssystem.

Diskussion om artikeln