Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

När Karin fick Frans

Från 2016
Uppdaterad 29.02.2016 22:31.
karin wickström friade till frans hollmén i Lappträsk på skottdagen 2016
Bildtext Karin Wikström friade till Frans Hollmén efter 8 års sällskapande.
Bild: Yle/Stefan Härus

På skottdagen passade Karin Wikström på att fria till Frans Hollmén. Offentligt. Hundratals Lappträskbor hade mött upp för att bevittna frieriet.

Lappträsk har gjort sig känd som kärlekens kommun. Vart fjärde år, på skottdagen den 29 februari, arrangerar nämligen kommunen ett jippo där ett par från kommunen friar offentligt på sitsen till en stor sparkkälke.

skottdagen firas i lappträsk 29.02.16
Bildtext Solen har gått ner bakom kyrkan och skymningen sänker sig.
Bild: Yle/Stefan Härus

Fjärde gången gillt

Jippot har arrangerats tre gånger tidigare: År 2000, 2004 och 2008. För fyra år sedan var det uppehåll med jippot på grund av det ekonomiska läget i kommunen, men i år var det dags att återgå till rutinerna.

De som friar offentligt har möjlighet att köpa en tomt av Lappträsk kommun till halva priset. Den här gången var det inte andra än Karin Wikström och Frans Hollmén som vågade.

skottdagen firas i lappträsk 29.02.16
Bildtext Frieriet skedde mitt emot kommunhuset.
Bild: Yle/Stefan Härus

Frans Hollmén - född i Liljendal - klev upp på den stora sparkkälken som var strategiskt placerad under en stor lönn beklädd med lyktor och ljusslingor. Karin Wikström - uppvuxen i Pernå - frågade försynt om Frans kunde tänka sig att bli hennes man. Det kunde han. På det blev det en flyktig puss och saken var klar.

skottdagen firas i lappträsk 29.02.16
Bildtext Borgåbon och riksdagsledamoten Mikaela Nylander festtalar - konferancierparet Nicke och Raakel Lignell från Sibbo lyssnar.
Bild: Yle/Stefan Härus

Vad är bra i Lappträsk?

Sibboborna Nicke och Raakel Lignell - som agerade konferancierer - ville efter det veta varför paret gillar Lappträsk. Båda var överens om att naturen är fin i Lappträsk och att det är trevligt att bo i en kommun där alla känner alla och där servicen fungerar.

De orden måtte ha varit honung i kommundirektör Tiina Heikkas öron. I sitt tal konstaterade hon att Lappträsk är en kärlekens kommun och hon undrade också om det möjligen i den stora publiken kunde finnas fler som ville passa på att fria.

kommundirektör tiina heikka håller tal på skottdagen i lappträsk 2016
Bildtext Kommundirektör Tiina Heikka talar om kärleken.
Bild: Yle/Stefan Härus

Tror på kärleken

Det fanns det inte, trots att kommunen lovat sälja tomter till halva priset för den som tar mod till sig och friar offentligt under jippot eller som officiellt registrerar sitt förhållande.

Heikka uppmanade istället alla som tror på kärleken att göra henne sällskap på scenen av hårdpackad snö. Ett tiotal Lappträskbor klättrade upp till scenen. När de var på väg ner tillbaka, upptäckte hon att också hennes man hade stått där.

- Oj, min man står också här. Det hade jag inte väntat mig, basunerade hon ut i mikrofonen.

Vid sidan om själva huvudnumret, bjöds det också på musik och korv och gemytlig samvaro runt marshaller och brasa i knappa två timmar. Om fyra år är det dags för skottdagsjippo nummer fem i Lappträsk. Kanske blir det fler par som då vågar sätta sig på den stora sparkkälken.

karin wickström friade till frans hollmén i Lappträsk på skottdagen 2016
Bildtext Karin Wikström och Frans Hollmén ska gifta sig i april.
Bild: Yle/Stefan Härus