Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Idrotten skall hjälpa till att integrera

Från 2016
Uppdaterad 01.03.2016 07:26.
Fotbollsmatch..
Bild: Yle/Daniel Korpi

Regionförvaltningsverket har beviljat sammanlagt 149 000 euro till sju kommuner i Österbotten för integration av invandrare genom idrott. Hur man förverkligar projektet i de olika kommunerna och städer varierar en aning.

En del kommuner satsar på undervisande verksamhet för att invandrare lättare ska förstå regler, seder och bruk.

Andra bereder invandrare en möjlighet att bli medlem i någon idrottsförening och integreras på det sättet.

Kristinestad får 8 000 euro i integreringspengar. Där kommer man bland annat att ordna simkurser för pojkar, för män och för kvinnor. Där får invandrare också spela futsal och volleyboll.

I Kristinestad träffas invandrarkvinnor i ett så kallat Kvinnocafé med hälsa som tema. Ibland inbjuds föreläsare, ibland träffas de bara och samtalar.

Hälsosamt att träffas

- Bara det att ha en mötesplats är också en del av temat hälsa, säger ungdomssekreterare Harriet Lindelöf-Sahl.

Nu efter sportlovet planerar man i Kristinestad att också starta bollspelseftermiddagar för högstadieungdomar. De riktar sig även till stadens övriga ungdomar i högstadieåldern.

De aktiviteter som ordnas för att integrera invandrare i Kristinstad, ordnas främst i undervisande syfte i grupper som endast riktar sig till invandrare.

Då kan man delta i liknande aktiviteter också mera självständigt, till exempel gå till simhallen när man kan reglerna.

- Det är viktigt att känna till hur man ska bete sig i en finländsk simhall, säger Lindelöf-Sahl.

I Vasa ordnas flera idrottsgrupper för invandrare och även simundervisning för damer och flickor kommer att ordnas i och med att staden beviljades projektpengar.

Både Vasa och Kristinestad har fått pengar för integrationsprojekt tidigare. Men i år var det första gången Vasa fick en så här stor summa som sammanlagt 50 000 euro.

Anställer koordinator

Jakobstad får 30 000 euro. I Jakobstad ska man anställa en projektkoordinator som ska bli en brygga mellan invandrarna och idrottsföreningarna.

Meningen är också att idrottsföreningarna ska kunna utbilda mentorer som har större beredskap att ta emot personer från andra kulturer.

I Jakobstad ordnas inga separata grupper för invandrare, utan de blir en naturlig del av de idrottsföreningar som redan finns.

I Närpes, som får 15 000 euro, bygger man upp verksamheten ungefär på samma sätt som i Kristinestad med kvinnocaféer med tema hälsosam livsstil och välmående, futsal och volleyboll.

I Korsholm, som fick 6 000 euro, ska invandrare få pröva på olika idrottsgrenar under året, till exempel friidrott, fotboll, orientering, innebandy, simning, ridning och skridskoåkning.

Först ordnas introduktionsgrupper specifikt för invandrare, där de får pröva på de olika idrottsgrenarna. Därefter kan de börja utöva idrotten i någon av kommunens föreningar.

Från Karleby som får 30000, och Malax, som får 10000 euro, har vi inte fått uppgifter om hur pengarna ska användas..