Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungdomsaktivister i Egypten fick tre års fängelse för flygblad

Från 2016
Endast regeringsanhängare tilläts delta i demonstrationen på Tahrirtorget inför 5 årsdagen av massprotesterna mot president Hosni Mubarak den 25 februari.
Bildtext Endast regeringsanhängare tilläts delta i demonstrationen på Tahrirtorget inför 5 årsdagen av massprotesterna mot president Hosni Mubarak den 25 februari.
Bild: EPA/KHALED ELFIQI

En egyptisk domstol har dömt en ung oppositionsledare och tre ungdomsaktivister till tre års fängelse för innehav av regeringskritiska flygblad.

Amr Ali som numera leder den sjätte april-rörelsen har varit fängslad sedan september ifjol medan de tre aktivisterna greps i december.

Domstolen ansåg att männen hade innehaft flygblad där man manade till uppror mot regeringen och uppmanade folk att delta i en generalstrekjk.

Försvarsadvokaten Anas Sayyid bestred alla åtalspunkter och sade att det inte fanns något som bevisade anklagelserna.

De dömda männen ansågs också tillhöra en bannlyst organisation eftersom ungdomsrörelsen sjätte april förbjöds år 2014.

Sjätte april inledde protesterna mot Mubarak

Rörelsen som var med om att starta massprotesterna mot president Hosni Mubarak år 2011, anklagades för samröre med utländska organisationer och för att ha fläckat Egyptens anseende.

Sjätte april-rörelsen grundades för att stöda textilarbetare i industristaden El-Mahalla El-Kubra som planerade en strejk den 6 april år 2008.

Sedan dess har rörelsen spridit sitt budskap via sociala medier, främst Facebook.

Rörelsens ledare Ahmed Maher dömdes till tre års fängelse i december år 2013, för att ha brutit mot en lag som förbjuder demonstrationer som polisen inte har godkänt.

Diskussion om artikeln