Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anne Hietanen: Är rika girigare än andra?

Från 2016
Uppdaterad 02.03.2016 07:58.
Anne Hietanen
Bild: YLE/Barbro Ahlstedt

Världen är ett smörgåsbord och här finns jag med munnen på vid gavel. Jag vill ha allt och allt är mitt. Jag samlar och roffar åt mig. Jag ser till att jag alltid är den som serveras först.

Nej, det är inte sant. Jag är uppfostrad på ett helt annat sätt och det är jag lite stolt över. Girighet är en av de dödssynder jag ogillar mest. Att vara en girig människa - huj. Fast i min skenhelighet rangordnar jag girighet i olika kategorier, där den girighet jag ser i mig själv också är den jag godkänner, nämligen en girighet efter upplevelser och kunskap. Den andra sorten som jag ogillar handlar om girighet efter allt materiellt.

Jag inbillar mig också att ju rikare man är desto girigare är man. Detta baserar jag på absolut ingenting annat än en vag känsla som jag göder med lika vaga exempel. Med mina glasögon tycker jag mig därför notera att de som har minst också är de som bjuder mest av det lilla de har. De rika sitter däremot i sina slott bakom murar och ger helst bort absolut ingenting.

Jag tänker att kanske det är så att vi inte i grunden är giriga men att mer vill ha mer. Om vi återgår till smörgåsbordet, inte ett metafysiskt sådant utan ett konkret, så är faktum det att varje gång jag bjuds på någonting som är gratis, ja då tuggar jag i mig som aldrig förr. Ge mig ett stående bord med efterrätter och jag måste äta alla även om jag inte tycker att det ens är särskilt delikat. Bara för att gratis är gott. Om jag sedan efteråt får reda på att det fanns ytterligare ett bakverk som jag hade kunnat äta gratis (eller för samma summa) men inte lagt märkte till förrän alla andra berättade om just dessa bakverk, ja då hade jag känt svår sorg.

Ett annat lika förfärligt exempel är när du eller jag åker till Indien eller Thailand och plötsligt står och prutar och förhandlar om minsta lilla rupie eller bath. Vi blir så ivriga över att köpa saker nästan gratis att vi plötsligt skall ha allt ännu billigare. Vi kan harma oss en hel dag för att vi betalade en euro mera än någon annan för en bordduk eller vad det nu var. Plötsligt tappar vi greppet och alla proportioner. Girigheten tar över och mer vill ha mer.

Vad tror ni? Är de rika girigare än andra och är det rikedomen i sig som föder girigheten? Eller är det helt enkelt så att den som spar han har? Och du som har gott om pengar, är du en snål och girig figur? Hoppas det, annars ber jag genast om ursäkt.

En ny säsong av Lasso startar ikväll kl. 20 och temat är girighet.

Diskussion om artikeln