Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä: Överenskommelsen inte tillräcklig för att sänka skatterna

Från 2016
Statsminister Juha Sipilä och finansminister Alexander Stubb
Bild: Mikko Koski/Yle

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att det fortfarande finns brister i överenskommelsen om det så kallade samhällsfördraget. Regeringen och arbetsmarknadsparterna samlades på tisdag morgon i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo för att diskutera samhällsfördraget.

Helheten räcker inte till för att man ska kunna genomföra skattelättnader, säger Sipilä.

Sipilä påpekar ändå att diskussionerna mellan regeringen och arbetsmarknadsparterna har förts i god anda, och förslaget är ett steg i rätt riktning.

Alla fackcentraler utom FFC godkände avtalet redan i måndags, precis som Finlands Näringsliv EK.

Också regeringen ställde sig försiktigt positiv till fördraget som bland annat innebär tre extra dagar jobb varje år och noll i lönepåslag.

Sipilä säger att parterna mera ingående ska diskutera vilken inverkan överenskommelsen har på den offentliga ekonomin.

En annan stor helhet som diskuterades var de lokala avtalen. Sipilä fick frågan om skrivningarna i överenskommelsen är för luddiga. Han sade att det i överenskommelsen finns inskrivet en nedre gräns för vad man kan komma överens om. I vilket fall som helst har parterna tänkt att det är fråga om en process som fortsätter.

I alla fall är det klart att överenskommelsen då det gäller konkurrensförmågan ersätter regeringens egna förslag att höja konkurrensförmågan.

Diskussion om artikeln