Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Magma vill ha både skatte- och fondpengar till den finlandssvenska kulturen

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Finlands svenska tankesmedja Magma.
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Magmas senaste pamflett vill ha en aktivare kulturpolitik på svenska. Problemet sägs vara att den svenskspråkiga kulturen blivit allt mer osynlig i den allmänna kulturpolitiken.

Skribenterna Vivan Nygård-Fagerudd och Mikael Kosk kryddar pamfletten med ett antal krav och förslag till ministerier och andra myndigheter.

Bland annat vill man att Undervisnings- och kulturministeriet utser en tjänsteman som har ansvar för konst och kultur på svenska.

Mer konst och musik i skolorna

Nygård-Fagerudd och Kosk vill också "konsekvent" föra in konst och kultur i läroplanen i grundskolorna. Målet är att kurser i konst och musik alltid ska finnas att tillgå oberoende av elevens modersmål.

Här är man sent ute, den nya läroplanen för grundskolorna har redan slagits fast efter fyra års förberedelser, och den träder i kraft på höstterminen.

Meningen är ändå att pamfletten ska läsas som ett handlingsprogram för kulturpolitik på svenska.

Skattepengar eller fondslantar?

I förslagen balanserar man mellan myndigheter och fonder. Till exempel talar man om "riktade utomstående bidrag" till Svenska Yles kulturproduktion som ett komplement till skattefinansieringen.

Å andra sidan föreslår författarna att man lägger ned sådana utbildningslinjer i de svenska yrkeshögskolorna vars kvalitet inte håller.

Magma hoppas nu att "starka aktörer" i landet tar lyra när det gäller förslagen som bollas ut.

Korrigering 2.3 12:58: författarna preciserar att tjänstemannen skulle utses med befintliga resurser, inte anställas med extra resurser

Diskussion om artikeln