Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Helsingfors sista metallklubb har stängt sina dörrar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
WASP bandet pressbild
Bildtext W.A.S.P.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Hur ser framtiden ut för metallmusiken och dess älskare i Finland nu, då sista metallklubben i Helsingfors, Club PRKL, har stängt sina dörrar?

Metallbarer ute i världen är rätt sällsynta. Inte rockbarer, metallbarer. I Finland och framför allt i Helsingfors har detta fenomen dock inte varit sällsynt. Åtminstone fram tills nu, då stans sista klubb, tillägnad enbart metallmusik, stängde sina dörrar i februari 2016.

Helsingfors har varit mitt hem sedan 2003. Under mina år i Helsingfors så har det alltid funnits minst en bar eller klubb som är tillägnad metallmusik, genren som jag konsumerat hårt sedan jag var åtta år gammal. Jag minns klubbar som Inferno, Corner, Dantes och sen senare Club PRKL, som nu efter dryga sex års verksamhet stängde sina dörrar.

Förstå mig inte fel, jag har inget emot att hänga på en krog eller klubb var det spelas gammal rock à la Guns'n'Roses eller AC/DC, men jag kommer att sakna känslan av att få en diskussion med en kompis avbruten av en gammal Slayer- eller Exoduslåt.

Lugna satanister

Fördomar mot metallmusikälskare finns det hur många som helst av, och efter att ha följt med den scenen i 25 år (and counting) så kan jag säga att fördomarna är fortfarande exakt de samma som de var under tidigt 90-tal. "Vad gör ni tillsammans, dyrkar ni satan?" eller "Jag kan nog inte komma till den konserten/klubben för jag äger inga svarta bandtröjor eller nitar".

Metallmusiker och deras fans, som även nöter metallklubbarnas bardiskar, vet så klart bättre än så. Som exempel kan jag nämna den nyss stängda Club PRKL som jag under dryga sex år hann besöka väldigt, väldigt många gånger - jag har aldrig någonsin stött på våld där, eller att någon skulle ha kommenterat någons brist på metallmusikartad utrustning.

Det samma gäller alla finska metallklubbar jag besökt.

Nu då?

Förutom att de metallklubbar som funnits i exempelvis Helsingfors har fungerat som ett vardagsrum för finska metallälskare, så har de även fungerat som spelställen för mindre band. Nu finns det än ett ställe färre för mindre band att spela på.

Trots att detta är första gången under min tid som Helsingforsbo som det finns noll metallklubbar i stan, så var andan rätt optimistisk under Club PRKL:s begravning. Jag träffade en hel del folk som hört till klientelet under alla dessa år och av många fick man höra orden "Men det MÅSTE ju komma en ny klubb någonstans". Rockbarer finns det fortfarande kvar och jag antar att det är där man hittar "satanisterna" i brist på bättre.

Stämningen under begravningen var glad men hos alla kunde man ana ett starkt vemod. Tårar lär ha fällts då den sista låten spelades (W.A.S.P. - I Wanna Be Somebody)

Metallmusiken är så pass stark fortfarande i Finland att den nog tagit sin plats i gatubilden och på listorna för gott. Metallmusik finns fortfarande live på alla klubbar, trots att ett riktigt hemmaplan saknas. Då det finns en egen klubb för det folket så gläds man och samlas där. Då en sådan saknas så får man lov att smida sina planer annanstans.

Själv klappade jag dörrkarmarna till PRKL när jag gick ut. Metallmusiken lever fortfarande och mår bra, oberoende av vad det sägs. Nu är det bara att vänta på en ny grotta åt trollen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln