Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Journalister dokumenterade grymheter i irakiska Kurdistan - ”Det är det här irakierna flyr ifrån”

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
yazidier
Bildtext IS verkar använda yazidiska barn som vapen i sin psykologiska krigföring.
Bild: Airin Bahmani

IS för en systematisk hjärntvättningskampanj mot yazidiska barn i Irak, säger två undersökande journalister som nyligen har återvänt från irakiska Kurdistan. Brott mot barnens rättigheter skulle enligt dem förtjäna mer uppmärksamhet.

– I Finland har man diskuterat de irakiska flyktingarna mycket. Många förminskar dem och säger att det ju är i Syrien som det krigas och inte i Irak. Men IS har förstört mycket också i Irak, säger den undersökande journalisten Airin Bahmani.

irak karta
Bildtext Belägringen av berget Sinjar fick mycket uppmärksamhet.
Bild: Yle/Grafik

Nästan två miljoner människor måste fly när IS sommaren 2014 snabbt tog över Ramadi och Mosul och sedan Sinjar. Den yazidiska minoriteten fick då mycket uppmärksamhet, speciellt de kvinnor som såldes som sexslavar till IS-krigare gick över nyhetströskeln.

”Identiteterna suddas ut”

När Airin Bahmani och Bruno Jäntti förberedde sin resa till irakiska Kurdistan var planen att undersöka människorättsbrott på en bredare skala. Men de märkte snart att barnens rättigheter och speciellt de brott som IS har begått mot yazidiska barnfångar var ett tema som nästan inte kom fram alls i människorättsrapporter.

bruno jäntti och airin bahmani
Bildtext Airin Bahmani och Bruno Jäntti.
Bild: Yle

– I intervjuerna vi gjorde gestaltades en bild av ett långt utvecklat manipulativt hjärntvättningsprogram där barnens världsbild och religiösa identitet gradvis suddas ut. Med tortyr och våld inpräntas istället tänkesätt som idealiserar IS militärfascism, säger Bruno Jäntti.

Jäntti och Bahmani intervjuade vuxna i kring 20 familjer där både mammorna och barnen varit fångar hos IS. Ofta satt de fångna tillsammans, men barnen fördes också bort och var ifrån sina mammor i veckor för att hjärntvättas.

– IS verkar inte här vara intresserat av att värva barnsoldater, så som de gör på många håll i Syrien. Istället försöker de göra omständigheterna så grymma som möjligt och sedan sälja barnen tillbaka till sina familjer. Det är en bra inkomstkälla för dem. De försöker bygga upp barnens identitet på nytt, det är ett slags psykologisk krigföring, säger Jäntti.

Barn mördas systematiskt

När barnen sedan kommer hem igen är de helt förändrade. Jäntti berättar om under tioåriga yazidiska barn som beter sig extremt våldsamt mot sina egna familjemedlemmar och mot sina yngre syskon.

– De talar om att döda yazidier och om att IS kommer att vinna över alla, säger Jäntti.

På så sätt sprids ordet om IS grymhet. En mamma var så slut när hon hade fått sina söner tillbaka att hon tog dem till polisen. Hon ville att de skulle återfå en respekt för auktoriteter. Men de små pojkarna bara gapskrattade och sade att poliserna inte skulle ha en chans mot IS.

irakiska pojkar
Bildtext De här två pojkarna hade släppts av IS för bara någon dag sedan.
Bild: Airin Bahmani

Hur många yazidier som fortfarande sitter fängslade är svårt att uppskatta, men på basis av vad Jäntti och Bahmani har hört handlar det om hundratals om inte något tusental barn.

Att se hur IS demoniserar minoriteter och helt saknar respekt för småbarns och spädbarns liv var skrämmande, säger de.

– De ses bara som redskap i krigspropagandan och små barn dödas systematiskt och fortlöpande. Minoriteters människovärde förintas och IS präntar in i barnen att det enda sättet att överleva är att bli en av dem. Går de inte med på det dödas de, säger Jäntti.

Konstig diskussion om irakiska flyktingar i Finland

De visar en bild på en mamma med sin lilla dotter. Barnet föddes i IS fångenskap, men både mamman och barnet klarade sig. Mamman hade ändå på nära håll bevittnat hur IS behandlade barnen.

irakiska yazidier
Bildtext Den här lilla flickan föddes när mamman var fånge hos IS.
Bild: Airin Bahmani

– Små barn och bebisar hängdes upp på väggen i lådor och påsar. Om mammorna försökte vårda sina barn som höll på att kvävas eller svälta ihjäl dödades barnen direkt, säger Jäntti.

Airin Bahmani säger att det blir en sådan skärande kontrast till den diskussion som förs här i Finland om de irakiska flyktingarna, när flera miljoner där har tvingats fly.

– Att förminska de irakiska flyktingarnas nöd strider helt mot verkligheten. Många som flyr flyr från just det här, fortsätter Jäntti.

Barnens psykiska problem en stor utmaning

Hur IS behandlar de yazidiska barnfångarna är en försvinnande liten del av allt IS håller på med. Det finns så många detaljer och grymheter att ta fasta på att just det här har fallit i skymundan. Mycket fokus har lagts på hur IS finansieras och styrs och på sexslavarna.

Behandlingen av de yazidiska barnen är ändå ett exempel på IS institutionalisering av slaveritet, säger Jäntti.

barn i kärra i irak
Bildtext Små barn har grymma trauman som inte bearbetas på något sätt, säger en ledare på ett flyktingläger i norra Irak.
Bild: Airin Bahmani

– En ledare på ett flyktingläger sade att det största problemet där är barnens psykiska ohälsa och trauman. Det är rätt mycket sagt för problem har de inte brist på där, säger Jäntti.

Det finns heller inga organisationer som skulle ha projekt för att arbeta med barnens psykiska problem.

– De försöker råda bot på de akuta hälsoproblemen, den fysiska biten. Men de psykiska problemen har de inte resurser att sköta på flyktinglägren, säger Bahmani.

Kurder hjälpte yazidier

En sak som kom upp i många intervjuer var att yazidierna skulle ha utsatts för betydligt värre saker och en mer utbredd förintelse utan hjälp från de kurdiska grupperna YPG och PKK.

– De här grupperna jobbar för demokrati på gräsrotsnivå, för jämställdhet mellan könen och för mångfald i samhället, förutom att de strider mot IS. Samtidigt strider västvärldens nära allierade, som Turkiet, mot till exempel PKK, säger Bahmani.

mamma och son
Bildtext Kvinnan på bilden, Rania, talade mycket om hur kurdiska grupper hade hjälpt yazidierna. Flera av hennes bekanta och släktingar har tagit värvning i YPG och PKK.
Bild: Airin Bahmani

Hon är frustrerad över att flyktingar så ofta beskrivs som en passiv massa.

– Också i Irak är många flyktingar aktiva aktörer i kampen mot IS. De strider för demokratiska värderingar vilket borde lyftas fram mer, säger hon.

”Finlands utrikespolitik borde granskas hårdare”

Bruno Jäntti tycker att hela Finlands och EU:s Mellanösternpolitik skulle behöva en grundlig renovering.

– Många av EU:s allierade är en del av problemet och inte lösningen. Finlands samarbete med Saudiarabien och med Turkiet, närmare bestämt AKP, är en del av problemet.

Han uppmanar alla som är intresserade av samhället och av hur allting hänger ihop att hålla sig ajour med Finlands samarbete och vad Finland gör i sin utrikespolitik.

irakiska flyktingar
Bildtext Det finns miljoner interna flyktingar i Irak, till Finland kom ifjol 32 000 asylsökande från olika länder, många från just Irak.
Bild: Airin Bahmani

– Att hålla koll på om Finlands aktioner befrämjar demokratiska processer och mänskliga rättigheter är viktigt. Gör de inte det så måste man vidta åtgärder för att förändra Finlands utrikespolitik. En bredare och öppnare diskussion om det här skulle behövas, säger Jäntti.

Bahmani konstaterar att Finlands internationella ansvar har ifrågasatts på hög nivå på sistone.

– De internationella avtalen och de plikter de medför gäller också Finland, säger hon.