Så här kokar experten kaffe
Kafferostaren och -entusiasten Svante Hampf visar hur han tillreder espresso, latte, cappuccino och filterkaffe.
Kaffe är en naturprodukt som växer på stora buskar. Jordmånen, vilken art bönan är och hur man processerar kaffebönan påverkar den slutliga smaken. Om man låter kaffebönan soltorka eller tvättar den, om man rostar den lätt eller länge, påverkar också smaken på kaffet.
Läs mera om kaffets bakgrund i artikeln Vårt dagliga kaffe.
Vad är specialkaffe?
Det finns många olika sorters kaffen, men två huvudarter är bra att känna till. Det är Robusta och Arabica, som är väldigt olika till smaken.

En caffe latte, tack!
Man börjar med att göra en espresso. Sedan skall mjölken värmas på rätt sätt till rätt temperatur. Kaffet serveras i ett högt glas eller i en stor kopp. I inslaget visar Svante Hampf hur det går till.

Cappuccino
Grunden eller basen i cappuccino är espresso. Enkel eller dubbel, helt enligt smak. I cappuccinon har man mycket skummad mjölk, i rätt sorts kopp. Den serveras på en assiett med sked. En duktig barista kan dessutom dekorera kaffet med till exempel ett hjärta.

Filterkaffe, en klassiker bättre än sitt rykte
Ett vanligt filterkaffe kan vara hur gott som helst bara man kokar det på rätt sätt. En ren kaffepanna, rent vatten och rätt malda kaffebönor är en bra grund att utgå ifrån. Filterkaffe kan faktiskt vara ett specialkaffe likväl som espresso, cappuccino och latte. Det är bönorna man använder som avgör.
