Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Yle Spel sparkar igång

Från 2016
Uppdaterad 02.03.2016 20:33.
Yle Spel promobild
Bildtext Hur Yle Spel kommer att utforma sig är fortfarande öppet och du som tittare får gärna vara med och påverka innehållet.
Bild: Ted Forsström/Yle

Idag går startskottet för Yle Spel. En nygrundad spelredaktion som kommer att koncentrera sig på spelrecensioner och nyheter inom spelvärlden.

Redaktionen leds av nöjes- och mediaprofilen Ted Forsström som tillsammans med Björn Karlsson och Susanne Lindström, bekanta från spelprogrammet Kontroller som tidigare visades på Yle, kommer att hålla oss uppdaterade om vad som sker på spelfronten.

- Alltid då det kommer en stor spelrelease kommer vi att göra något kring det. Antingen en recension, en Let’s Play, eller på något annat sätt uppmärksamma det. Vi kör inte med fasta tidpunkter för klippen, utan är flexibla och bevakar då något händer, säger Ted.

Bred bevakning och publik

Yle Spel kommer också att vara på plats under evenemang som rör spelvärlden som till exempel Assembly, Dreamhack och turneringar. Planer finns också om att ordna egna turneringar i Svenskfinland.

- Jag kommer också att göra mera kritiska inslag om det som sker i spelvärlden i form av kolumner, berättar Björn.

- Och så kommer vi att sända livestremar, inflikar Susanne.

I första hand inriktar sig Yle Spel på dem som är intresserade av spelnyheter, men eftersom spelindustrin har gått förbi både musik- och filmindustrin sammantaget och det som en gång sågs som underhållning för unga killar idag berör hela samhället, hoppas redaktionen på att också kunnan nå dem som inte spelar aktivt.

- Vi ska försöka behandla spel ur en bredare synvinkel. Vi ser på spel som vilken form av kultur som helst. Då det händer något seriöst kommer vi att behandla det seriöst, men troligtvis kommer vi nog att vara mindre seriösa allt som oftast, lovar Ted.

Yle Spel hoppas också kunna besöka olika spelstudion och tala med dem som gör spel och att i framtiden ordna spelsessioner online där tittarna kan spela med redaktionen.

Du kan påverka

Hur Yle Spel kommer att utforma sig är fortfarande öppet och du som tittare får gärna vara med och påverka innehållet.

- Det finns alla möjligeter att föreslå vad vi ska recensera genom att kommentera på Facebook (Yle Spel) eller genom att maila oss på spel(a)yle.fi. Vi tar oss an både stora spelsläpp och små indie releaser. I övrigt koncentrerar vi oss på det som vi tycker är intressant inom spelvärlden, säger Björn.

- Det finns också planer på att göra klipp kring retro-spel. Kanske en tillbakablick över våra egna barndomsfavoriter, berättar Ted.

Hela redaktionen sysslar också mycket med spel utanför arbetet.

- Tidvis blir det flera timmar varje kväll, erkänner Susanne.

- Jag har haft fördelen med att vara föräldraledig nu, skrattar Björn.

Ted, som är nybliven pappa, jämför att ha en ny baby med att ha en Tamagotchi.

- Det är dit speltiden går, även om det blir lite mera klädbyten än med en vanlig Tamagotchi. Nej men inte skulle vi göra det här om vi inte på riktigt var intresserade av spelvärlden.

Björn och Ted spelar Street Fighter V

I det första avsnittet av Yle Spel, som publiceras idag, kommer redaktionen att gå tillbaka till grunden i videospel.

- Då spelkonsolerna kom in i människors vardagsrum var det spel man kunde spela tillsammans med en kompis som sålde bäst.

Street Fighter såg dagens ljus år 1987 och har utkommit i otaliga versioner på alla plattformer sedan dess. Den senaste versionen, Street Fighter V, representerar dessutom ett av de största problemen inom spelindustrin just nu, menar Björn.

- Det gavs ut innan spelet var helt färdigt. Folk köper spelen utan att veta vad de får. Då röstar de med plånboken och industrin fortsätter ge ut halvfärdiga spel.

Se det första avsnittet här. Du hittar alla avsnitt av Yle Spel också på Facebook och Youtube.

Yle Spel: Björn och Ted spelar Streetfighter 5 - Spela upp på Arenan

Artikeln har uppdaterats med en precisering om att Kontroller inte är nedlagt men programmet visas inte längre på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln