Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Varför är det så tyst om kärnkraftbygget i Pyhäjoki?

Från 2016
Uppdaterad 07.03.2016 15:10.
Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.
Bildtext Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.
Bild: Fennovoima

En tipsare skriver:

Varför är det så tyst om vad som händer och sker kring kärnkraftbygget i Pyhäjoki? Har bygglov beviljats eller inte? Hur kommer kärnkraftverket att påverka fiskarna och livsmiljön i Bottenviken? Hur påverkas laxens vandring etc? Sover vi finländare som inte motsätter oss i större utsträckning? Folk verkar vara mera aktivt emot kärnkraften i Sverige.

Första koll 2.3: Svenska Yle har senast behandlat Fennovoima-bygget för knappa tre veckor sedan. Tidningen Tekniikka&Talous skrev då att bygget kan försenas. Orsaken är att det ännu då var oklart vem som skulle leverera kraftverkets automatik.

Vid årsskiftet skulle Fennovoima leverera en del material gällande bygglovet till den övervakande myndigheten, Strålsäkerhetscentralen Stuk. Fennovoima behövde ändå mera tid för att få ihop handlingarna och det senaste beskedet är att detta sker senare under våren.

Uppdatering 7.3: Yle Spotlight jobbar som bäst med ett program om kärnkraft. Ett mera omfattande paket om bland annat Fennovoima är alltså att vänta senare under våren.

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Diskussion om artikeln