Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Från sikhism till kristen yoga

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 11:18.
Troende: Saran kombinerar sikhism och kristendom - Spela upp på Arenan

Att vara troende är oftast väldigt privat, men i serien Troende följer vi flera personer med olika trosinriktningar och som aktivt lever ut sin övertygelse. De berättar öppet, rakt och ärligt om hur deras tro påverkat deras liv och vilka val de gjort på grund av sin tro.

När Saran Kaur blev troende var det religionen sikhismen som tilltalade henne. Traditionsenligt bar hon både turban och kniv, och sjöng mantran när hon gjorde yoga. Men efter en praktikperiod i en kyrka hittade hon även tillbaka till kristendomen. Nu kombinerar hon de religiösa traditionerna.

Saran Kaur har utövat yoga i flera år. Det var även via yogan som hon blev andlig, eller troende. Hon hade köpt en yogavideo som, förutom yogaövningar, visade sig innehålla mantrasång. De mantran som sjöngs i videon är en del av sikhismen, en religion som är kring 500 år gammal och härstammar från Pakistan och norra Indien.

Trots att Saran först avfärdade de sjungande människorna som flummare prövade hon att sjunga med och blev tagen av känslan. Till en början var det inte lätt att erkänna för sig själv att hon hade blivit troende, men till slut kom hon ut ur den andliga garderoben.

- Det var det bästa jag någonsin har gjort i hela mitt liv. Det var som att man skulle ha virat in min maniska, neurotiska skalle i bandage, säger Saran.

Sikhiskt altare med traditionell kniv.
Bildtext Sikhiskt altare med traditionell kniv.
Bild: Pampas Production

- Det började klicka, sen var det bara att erkänna att jag är Sikh, herregud. Jag trodde på alla de här grejerna; likvärdighet, jämställdhet, enhet. Allt är ett. Det finns inget som är mer eller mindre. Mörker är ljus. Allt är av samma skapelse.

De flesta sikher bär både kniv och turban. Kniven bär de för att kunna försvara människor, medan turbanen lindas kring huvudet eftersom sikher anser att partiet vid hårlinjen både tar in och känner av människors energier.

- Man kan känna att det är något på gång med en människa eller hon känns lite stressig.

Det är nu snart sex år sedan Saran knöt sin första turban. Enligt henne håller turbanen också människans egna energier i kroppen.

Turbanen håller energierna i styr.
Bildtext Turbanen håller energierna i kroppen.
Bild: Pampas Production

Hon var en aktivt praktiserande sikh och ville gärna ta ännu ett steg i sin andlighet. Hon drömde om att driva ett spirituellt center där hon bland annat kunde lära ut yoga och sikhmantran. För att få den erfarenhet hon behövde sökte Saran in till en utbildning för att bli kyrkvaktmästare. Även om flera i hennes närhet var tvekande till att man som sikh kunde bli utbildad kyrkvaktmästare var Saran säker på att det skulle gå även om hon berättade om sin religion.

- Jag sa att jag inte har några problem med att göra praktik inom evangelisk-lutherska kyrkan. Jag ser allt som ett. Jesus är min kompis liksom. Jag har inga problem med det, och jag älskar att sjunga psalmer.

Saran kom in på utbildningen och fick praktik vid Tempelplatsens kyrka i Helsingfors. Då var hon fortfarande sikh, bar turban i kyrkan och berättade varför om någon undrade. Under praktiken hjälpte honom till inför bland annat gudstjänster och konserter. Men ju mer tid hon tillbringade i kyrkan desto mer började hon steg för steg glida ur sikhpraktiken.

- Jag borde ha satt ihop det på något vis, att jag ska in i kyrkan och Jesus är antagligen där för han brukar hänga med sina kompisar.

Tempelplatsens kyrka i Helsingfors.
Bildtext Tempelplatsens kyrka i Helsingfors.
Bild: YLE

För Saran föll det sig ändå ganska naturligt att hon började hitta tillbaka till den evangelisk-lutherska kyrkan. Istället för att helt sluta med de traditioner hon uppskattat med sikhismen valde hon att utveckla dem.

- Det blev väldigt tydligt att mitt sätt att finnas är i Gud. Och alla vägar leder till Gud.

För mig spelar det inte så stor roll vilken väg det är - för allt är Gud. Jag älskar att sjunga sikhmantran – jättebra. Jag älskar att sjunga psalmer - fantastiskt. Jag älskar att undervisa yoga, älskar att undervisa yin-yoga. Men jag älskar också att hålla på och bearbeta konceptet med kristen yoga. Det finns fantastiska mantran och fantastiska saker inom Jesu lära som man kan använda som ramverk för ett yogapass.

Saran Kaur läser mantran.
Bildtext Saran sjunger mantran.
Bild: Pampas Production

Yogarörelserna man utför i kristen yoga är de samma som i vanlig yoga, men i sin undervisning har Saran bytt ut sikhmantran mot kristna mantran. Det finns färdigutvecklade kristna mantran, men Saran har också gjort egna. Trots att hon undervisar kristen yoga i bland annat Helsingfors kyrkliga samfällighets kapell vill hon inte sätta någon etikett på sin tro.

- Jag har alltid varit en gränsöverskridare, alltid med ett finger i varje soppa. Det är så jag är och det är så jag har kommit hit och det är där jag ska vara. Jag kan inte klassa mig som något annat än andlig varelse som har en mänsklig upplevelse i en tredimensionell verklighet. Det är så pass fritt.

Redaktör: Alexandra Furu


I serien Troende, på söndagar på Yle Fem, följde vi också bl a Patrick Tiainen som grundade sitt eget kyrkosamfund som 20-åring, Marianne som får förbön för sin nervsjukdom och familjen Gädda som ska åka till Kenya som missionärer.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln