Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finlandssvenska bönder deltar i demonstration i Helsingfors

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Jordbrukaren Petter Juslin plöjer åkern.
Bild: Yle/Veronica Karlsson

Även finlandssvenska bönder kommer att delta i den demonstration som ordnas i Helsingfors nästa fredag. Finlands jordbrukare demonstrerar mot den svåra ekonomiska situation som många jordbrukare befinner sig i.

SLC:s centralstyrelse möttes idag för att diskutera hur man ställer sig till demonstrationen. SLC beslöt att uppmana medlemmar från hela verksamhetsområdet att - med eller utan traktor - aktivt delta i den traktormarsch och demonstration som hålls i Helsingfors fredagen den 11 mars.

Måttet är rågat

Det som fått bägaren att rinna över är att Landsbygdsverket (Mavi) vid upprepade tillfällen misslyckats med att betala ut jordbruksstöd inom utsatt tid.

- I ingen annan bransch vore det ens möjligt att den inkomst som överenskommits för föregående år utbetalas med över ett års fördröjning. Måttet är rågat. Därför har bönderna själva tagit initiativ till att demonstrera mot beslutsfattarna, skriver SLC:s fullmäktigeordförande Stefan Thölix i ett pressmeddelande.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) har tidigare meddelat att man ställer sig bakom demonstrationen.

Lönsamheten den sämsta på länge

Det ekonomiska läget på gårdarna är trängt. Det finländska jordbrukets lönsamhet är den sämsta sedan EU-inträdet och många gårdar dras med akut kassakris. Orsaken till detta är i huvudsak Rysslands importstopp och omfattande nedskärningar i jordbruksbudgeten under de senaste regeringsperioderna.

- I många andra EU-länder har statsmakten skridit till åtgärder för att rädda det egna jordbruket. Trots alla fina skrivningar i regeringsprogrammet verkar Finlands regering vara helt ointresserad av att rädda vår matproduktion, säger SLC:s ordförande Holger Falck i pressmeddelandet.

Diskussion om artikeln