Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talan mot Nokian Renkaat förbereds

Från 2016
Däck
Bild: Yle

De som köpt däck tillverkade av Nokian Renkaat kan kräva rabatt på 30 procent, anser en privat juridisk byrå som förbereder talan mot Nokian Renkaat.

Juridiska byrån Turre Legal uppmanar konsumenter och företag att väcka talan mot Nokian Renkaat, som har åkt fast för att ha i flera år ha manipulerat däcktest.

Turre Legals jurist Herkko Hietanen tror att de som köpt däck av märket Nokian Renkaat kan vara berättigade till en rabatt på 30 procent.

Konsumentförbundet uppmanade på veckoslutet Nokian Renkaat att frivilligt kompensera dem som valt att köpa däck, med de manipulerade testresultaten som utgångspunkt.Nokian Renkaat gav sitt svar på måndagen, man ser ingen anledning att betala ut ersättning till konsumenterna.

Rabatt eller hävt köp

Turre Legal anser för sin del att de som köpt däck kan vara berättigade till rabatt, eller i annat fall kan köpet hävas.

-Nokian Renkaat gjorde detta [manipulerade testen] för att höja priset på däcken och för att främja försäljningen. Lagen är ganska klar på den här punkten. I det här fallet hjälper vi dem som köpt däck att kräva rabatt eller kompensation.

Turre Legal började samla namn på onsdagen, och har för avsikt att hålla på i en månad. Efter det börjar förhandlingarna med Nokia Renkaat om eventuella rabatter.

- Vi försöker nå flera tiotusen köpare, företaget har hållit på så här i flera tiotals år. Alla som köpt däck det senaste decenniet är berättigade till ersättning, säger Hietanen.

Inte grupptalan

Det är alltså inte fråga om en grupptalan, som endast kan väckas av konsumentombudsmannen.

Grupptalan har funnits i Finland sedan 2007, men den har ännu inte använts. Grupptalan övervägdes i fallet med energibolaget Carunas prishöjning, men man enades om höjningen innan talan väcktes.

Enligt Herkko Hietanen är hans avsikt att komma överens med Nokian Renkaat om priskompensation, utan rättegång.

Diskussion om artikeln