Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

“Vi skäms i sängkammaren”

Från 2016
Uppdaterad 02.01.2017 10:13.
Satu Söderström
Bildtext Satu Söderström ger sexuella råd.
Bild: Yle/Parad Media

Satu Söderström, tidigare bland annat känd som porrstjärnan Puma Marianna Moore, är numera sexolog och fokuserar på sex ur ett hälsoperspektiv. Hon efterlyser mera lek och fantasi i sängkamrarna.

Att utveckla sitt företagande inom erotikindustrin mera mot sexualhälsa var ett ganska naturligt steg för Satu Söderström. Förutom karriären som porrstjärna har hon också en bakgrund som lärare. För ett tag sedan utbildade hon sig till sexolog, vilket gav henne en ypperlig möjlighet att kombinera erfarenheter från erotikbranschen med pedagogik och kunskap i sexualhälsa.

Fokus på sexualhälsa betyder ändå inte att Söderström blivit allvarlig och återhållsam. Till affärsverksamheten hör fortfarande att erbjuda sexleksaker och andra erotiska hjälpmedel. Skillnaden är att de hälsofrämjande effekterna är mera tydliga jämfört med tidigare och att människor måhända har lättare för att närma sig verksamheten. För om man får tro Söderström är det många som skulle behöva extra stimulans i sängkammaren.

Skam i sänghalmen

Sexologens uppgift är att ge sexualrådgivning till par eller till de som har frågor om eller problem med sin sexualitet. Det kan handla om ett sjukdomstillstånd som hindrar njutning, eller så kan det vara frågor om den egna sexualiteten: är den normal, hur ofta ska man ha sex, har man för lite sex, och så vidare.

När det kommer till parförhållanden och ett mångsidigt sexliv har Söderström märkt att det finns mycket återhållsamhet. Ofta handlar det om en ovana eller om missnöjen med den egna kroppen. Man tycker den är bristfällig och att det finns saker som borde korrigeras.

– Vi skäms i sängkammaren. Ofta är det kvinnor, och speciellt kvinnor efter graviditeten, som tycker att de vill täcka olika delar av kroppen. Men det är sällan som män hakar upp sig på sådant. Det är andra aspekter som man älskar i sin partner, säger Söderström.

Begränsad fantasi

Söderström uppmuntrar till lekfullhet och fantasi i sexlivet. Hon vill också bredda uppfattningen om hur sexlekar kan användas, eftersom fantasin hos vuxna ofta är begränsad.

– Man kanske använder sig av en dildo, men efter det sedvanliga in och ut, in och ut tar fantasin oftast slut.

Hon poängterar att orgasmer går att uppleva också utan penetration. Det handlar inte alltid om penisen och slidan. Oberoende om man är frisk eller sjuk finns det massor med sexleksaker med vilka man kan skapa njutning genom att också stimulera andra delar av kroppen

Söderström berättar att hon själv leker erotiska lekar så gott som varje dag. Inte som en del av arbetet, utan på fritiden och för att det ger henne massor med bra energi.

– Jag har antagligen lyckats ganska bra med att bevara min barnslighet och lekfullhet, konstaterar hon.

Hur hitta fantasin?

Sexleksaker i sig hjälper inte nödvändigtvis par att hitta gnistan i sexlivet. Om beröring över huvud taget är svårt, måste man först lösa det problemet. Enligt Södeström borde man söka ursprunget till varför man blev kära och börja därifrån. Sedan finns det också andra omständigheter runt omkring som måste organiseras för att rädda sexlivet: småbarnsliv, karriär och annat som skapar stress.

När man väl känner ett intresse för att prova på något nytt, rekommenderar Söderström att man går via en sexolog och får vägledning i vad som kan vara värt att prova på. Att gå raka vägen till en porrbutik utan handledning kan vara förvirrande och inte ge önskat resultat. Dessutom är det många som säkert upplever det som genant och obekvämt.

Söderström tycker att sexualrådgivningen och sexleksakerna kunde avpervertiseras och göras mera normala och tillgängliga i samhället. Bland annat tycker hon att sjukhusen kunde erbjuda tjänster och rådgivning för patienter om vilka hjälpmedel som kan underlätta ens sexliv då man inte har samma förutsättningar att njuta som friska människor.

Läs också: Porrstjärnan som ville bli präst

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln