Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Innovation kräver bättre ledarskap

Från 2016
Uppdaterad 02.03.2016 22:02.
Christel Berghäll- Högström, marknadsdirektör för Norden och ledarskapscoach vid Center for Creative Leadership 2.3.2016
Bild: Yle/Patrik Schauman

94 procent av de verkställande direktörerna bedömer att innovationer är viktiga. Endast 14 procent tror att deras eget företag är bra på det. Det är som en racertävling där bara var sjunde förare tror att hen är bra på att köra bil.

Ledarskapsinstitutet Center for Creative Leadership (CCL):s kunder har i ett decennium rankat det som ett av världens tio bästa på Financial Times lista av institutioner som erbjuder ledarskapsutbildning. Det gör också egna undersökningar, och siffrorna om direktörernas tilltro till sina företags innovationsförmåga kommer från en av dem.

Enligt CCL gör företag många misstag när de gäller innovationer. Det vanliga är förvänta sig att innovationer kommer från bolagets avdelning för forskning och utveckling. Det är där var pengarna satsas.

Övriga anställda kan uppleva att det inte lönar sig att försöka presentera nya idéer. Ändå kunde företagen ofta tjäna mycket mera genom att lyssna på sina anställda som arbetar inom produktion, logistik, kundkontakter och så vidare.

Christel Berghäll- Högström är marknadsdirektör för Norden och ledarskapscoach i CCL. Hon lyfter fram att det är viktigt att verkligen förverkliga nya idéer, att inte straffa dem som kommit med idéer som inte lyckas och att företagen måste vara beredda att belöna och sporra dem som kommer med idéerna.

Innovationer i företag - Spela upp på Arenan

Också chefer kan lida av förändringsmotstånd då de anställda kommer med förslag som inte håller sig inom ramen för den dagliga verksamheten. Det finns många företagsledare som talar varmt för innovationer, men i praktiken dödar alla nya idéer som de anställda för fram.

Osäkerheten som många chefer känner inför det egna företagets innovationsförmåga får dem lätt att snegla på sina konkurrenter. Ofta försöker man kopiera något som verkar fungera för någon annan.
Det är ofta en dålig idé.

Inom IT-branschen är Apple ett bolag vars framgång många skulle vilja kopiera. Men Apples framgång är starkt förknippad med grundaren Steve Jobs omstridda person. Jonathan Vehar på CCL i USA tycker att företag borde satsa på sina egna styrkor i stället för att försöka kopiera andra.

- Alla kan inte bli som Apple. Alla skall inte anställa en visionär ledare som inte bryr sig om vad människor vill och behandlar folk illa, säger han.

Diskussion om artikeln