Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiskt företag vill införa mensledighet

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Tamponger i en skål.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Företaget Coexist i den engelska staden Bristol vill införa en ny så kallad menspolicy som gör att kvinnor kan vara lediga eller planera om sin arbetstid då de har mens.

På företaget anser man att det är orättvist att kvinnor som har svåra menssmärtor känner att de inte kan erkänna att de är arbetsoförmögna.

– Jag har sett kvinnliga kollegor vika sig dubbelt av menssmärtor. Trots det känner de att de inte kan gå hem från jobbet eftersom de inte räknar sig som sjuka. Det är orättvist. Om man har ont ska man få gå hem, oavsett vad smärtan kommer ifrån, säger Bex Baxter som är chef på Coexist till tidningen The Guardian.

Coexist vill därför skapa en policy som gör att kvinnor kan ta ledigt då de har mens.

Bra för produktiviteten

Företaget tror att man kan öka produktiviteten och kreativiteten om man bättre anpassar arbetet till kroppens naturliga cykler.

- Det finns en missuppfattning om att det är oproduktivt att låta personalen vara ledig, men om människor arbetar när de är som mest produktiva blir resultaten bättre. Under menstruationen behöver många vila, men direkt efter är många kvinnor tre gånger mer produktiva än vanligt, säger Baxter.

Coexist, som bland annat driver lokaler för festivaler och konserter, har 31 anställda av vilka 24 är kvinnor. Företaget ska diskutera hur kvinnor och även män bättre ska kunna synkronisera jobb med kroppens naturliga cykler under ett seminarium senare i mars.

Coexist är inte först med initiativet. Sportföretaget Nike införde mensledighet år 2007.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln