Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Breivik drar staten inför rätta – isoleringen för sträng

Från 2016
Uppdaterad 03.03.2016 08:56.
Bild: EPA / HEIKO JUNGE / POOL

Den norska massmördaren Anders Behring Breivik drar norska staten inför rätta eftersom han anser att han hålls isolerad i fängelset hela tiden. Norska staten avvisar anklagelserna.

Breivik hänvisar till artikel tre i konventionen för de mänskliga rättigheterna där det heter att ”ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”.

Staten avfärdar anklagelserna och säger att Breivik fritt kan röra sig mellan tre olika celler. Han får också laga mat, tvätta kläder, gå ut på fängelsets gård och använda en dator utan internetuppkoppling.

Marius Emberland som företräder den norska staten säger att Breiviks kontakter till omvärlden naturligtvis är strikt begränsade men att all mänsklig kontakt inte har förbjudits.

Kan inte skapa relationer till anställda

Breiviks försvarsadvokat Øystein Storrvik säger till NRK att problemet är isoleringen och graden av isolering. Breivik träffar enbart anställda som han inte kan och inte heller ska skapa en relation till, tillägger Storrvik.

Den enda utomstående som Breivik träffat under fängelsetiden var hans mor som dog 2013.

Rättegången i fallet inleds den 15 mars och kommer att hållas på fängelset Skien där Breivik sitter.

Breivik dödade 77 personer på Utøya och i Oslo sommaren 2011 och dömdes till 21 års fängelse med möjlighet till förlängning i augusti 2012.