Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Svensk version av dramaserien Syke – i Finland beslut om en fjärde säsong

Från 2016
Uppdaterad 03.03.2016 10:42.
Skådespelarna i Yles dramaserie Puls.
Bild: Yle Bildtjänst

Sveriges ledande kommersiella tv-bolag, TV4, har köpt rättigheter för en re make -version av dramaserien Puls (Syke). Serien produceras av Yellow Film & TV och sänds på Yle TV2. Yle har redan beställt en fjärde säsong.

Den svenska produktionen går under namnet Syrror och inspelningarna är i full gång. Syrror visas med start från och med nästa höst.

“Det blir spännande att se hur våra svenska kolleger anpassar det ursprungliga manusets intriger i sin egen version”, kommenterar Milla Bruneau, operativ direktör och ansvarig för den internationella strategin på Yellow Film & TV.

Små förändringar i svensk tolkning

Produktionsbolaget Bob Film ansvarar för produktionen av Syrror. De finska och svenska produktionsbolagen har redan samarbetat kring serien under en lång period. Petja Peltomaa, Puls showrunner och ledande manusförfattare, har bland annat besökt och konsulterat med den svenska regissören i Stockholm.

“Besöket i Sverige var en av höjdpunkterna i min karriär. Svenskarna har haft för avsikt att följa det finska manuskriptet väldigt finstilt, men enligt dem finns det några punkter som skiljer länderna åt, och där har de gjort ändringar. Svenska sjukhus har exempelvis inte en lika tydlig hierarkiska uppdelning som de finska, och därför har innehållet och intrigerna omskrivits. Vi diskuterade också jämställdhet, och svenskarna ansåg att de ligger före Finland i det avseendet. Det har också gjorts några förändringar i scener som uttrycker relationer mellan de olika rollkaraktärerna”, berättar Peltomaa.

Jarmo Lampela, chef för Yle Drama, tror att internationellt samarbete inom dramaproduktion, re-make-kontrakt och försäljning av finskspråkiga dramer till utlandet medför nya kontakter och arbetsmöjligheter för inhemska programleverantörer.

“Vi lever i en tid där tv-drama i allt högre grad produceras för en internationell publik. Yle Dramas främsta uppgift är att producera och visa dramaserier, filmer och radiodramer av hög kvalitet för finländska tv-tittare. Samtidigt är det naturligt för Yle att främja utländsk export”, säger Lampela.

En fjärde säsong för framgångsserien

Med sina framträdande huvudrollsinnehavare har Puls lockat en rekordstor publik både framför tv-rutan och på webben. Puls är det mest sedda tv-programmet någonsin på Yle Arenan. Under seriens två första säsonger följde över en miljon programmet på tv och Arenan. Puls har i genomsnitt haft 900 000 tv-tittare per avsnitt, medan i medeltal 165 000 personer följt programmet via webben.

Den tredje säsongen av sjukhusserien Puls kommer att sändas på Yle TV2 från och med 23.3 kl. 21. De fem första avsnitten läggs ut på Yle Arenan samma dag. Den fjärde säsongen av Puls inspelas som bäst.

För mera information:

Milla Bruneau, operativ direktör, Yellow Film & TV, tfn +358 40 040 8951, milla.bruneau@yellowfilm.fi
Jarmo Lampela, chef, Yle Draama, tfn +358 50 545 2027, jarmo.lampela@yle.fi