Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu röstar Nya Zeeland om sin flagga

Från 2016
Nya Zeelands eventuella nya flagga
Bildtext Den så kallade silverormbunksflaggan utmanar den nuvarande flaggan.
Bild: New Zealand government

Frågan om Nya Zeeland ska byta flagga eller inte har debatterats i flera år. Nu har processen nått sitt sista skede och befolkningen röstar om vilken flagga de vill ha.

Fram till den 24 mars kan nyzeeländarna välja om de vill behålla den gamla flaggan, som har den brittiska unionsflaggan i ett hörn, eller ta i bruk en ny flagga.

I den nya flaggan har unionsflaggan ersatts av nationalväxten ”silverträdormbunken” mot en svart och blå bakgrund. I övrigt ser flaggan likadan ut som den nuvarande.

Unik process

Ormbunksflaggan vann en omröstning i december där folket fick välja mellan fem flaggkandidater. De fem kandidaterna hade valts ut av ett urval på omkring 10 000 förslag till alternativa flaggor som nyzeeländarna hade skickat in.

De som förespråkar den nya flaggan anser att den nuvarande är för lik Australiens. De anser också att den har en väldigt stark koppling till den brittiska kolonialtiden.

nya zreelands flagga
Bildtext Nya Zeelands nuvarande flagga med den brittiska unionsflaggan i det övre vänstra hörnet.
Bild: New Zealand Government

Motståndarna anser bland annat att den nya flaggan är oinspirerande och att det är ett försök av premiärminister John Key att själv gå till historien.

Det är första gången som ett folk får möjligheten att rösta om sitt lands flagga. Premiärministern poängterar att det är nu eller aldrig.

- Det här är den enda chansen att byta flagga innan Nya Zeeland blir en republik och det händer knappast under min livstid eftersom de unga brittiska kungligheterna är så populära här, sade Key till en lokal radiokanal.

Lutar mot den gamla flaggan

Flaggprocessen inleddes för flera år sedan och enligt kritikerna är den för dyr och för omständig. Det sista skedet av processen sker via poströstning. Resultaten väntas den 30 mars.

Om nyzeeländarna röstar för att byta flagga så beräknas det dröja ytterligare runt tolv månader innan skiftet är genomfört. Opinionsundersökningar visar ändå att en majoritet vill behålla den nuvarande flaggan.

Diskussion om artikeln