Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu är måttet rågat för lantbrukarna

Från 2016
Uppdaterad 03.03.2016 15:52.
Niclas Sjöskog i Purmo
Bildtext Måttet är rågat, säger Niclas Sjöskog.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Lantbrukaren Niclas Sjöskog i Purmo, Pedersöre har fått nog. Inkomsterna har minskat och landsbygdsstödet har varit försenat flera gånger.

- Måttet är rågat. 2015 är sämsta året sedan jag började med jordbruk 1995. Nu måste det hända något.

Sjöskog säger att det är en rad orsaker som lett till att fjolåret gick så dåligt ekonomiskt sett som det gjorde. Dels har Landsbygdsverket (Mavi) inte betalat ut stöd i tid och dels har det jordbrukaren får i handen för produkterna minskat. Rysslandsbojkotten och borttagna mjölkkvoter är två andra orsaker.

Sjöskog är missnöjd med att Landsbygdsverket tycker det är viktigt att jordbrukarna håller tidtabellen med att lämna in stödansökningar medan de själva har något som man kallar en eftersträvad tidtabell.

- Det är otroligt att en myndighet kan bete sig på det här sättet. Det visar på fullständig inkompetens.

Stödet är en viktig faktor

Sjöskog är inte bara jordbrukare, han har också fähus med 65 mjölkkor. I sitt företag har han en anställd. Allt ska klaffa för att budgeten ska hålla.

- Men så kommer inte pengarna in och dit for den budgeten.

Sjöskog berättar att det inte är några småslantar det handlar om.

- För min del handlar det om ungefär 9 000 euro som jag väntar på.

Ska demonstrera

På fredag nästa vecka marscherar och demonstrerar jordbrukare i Helsingfors. Österbottens svenska producentförbundet ordnar busstransport till demonstrationen. På torsdag förmiddag hade inga anmälningar kommit än, men förbundet hade då inte hunnit skicka ut information om transportmöjligheten.

Sjöskog tänker delta bara han får det att gå ihop med företaget.

Tror du att det ger något resultat?

- Vi hoppas det. Åtminstone kan regeringen påverka byråkrati och Landsbygdsverket. Det finns vissa saker med snabba resultat som de kan göra.

Sjöskog tror överlag på en ljus framtid för lantbruket.

- Det här handlar om marknadsläget och vår politik just nu. Men människor ska alltid ha mat.

Landsbygdsverket förstår kritiken - till en viss del

- Det är bra att man visar vilken situation det finländska jordbruket befinner sig i. Sen får var och en ha sin egen åsikt om hur man går tillväga, säger Leena Tenhola, överdirektör vid Landsbygdsverket.

Tenhola säger att hon kan förstå en del av den kritik som riktats mot Landsbygdsverket, men hon håller inte med om att all kritik skulle vara befogad.

- Vi borde bli bättre på det vi gör, men det finns också sådan kritik som vi inte kan svara på eftersom det inte hör till våra befogenheter, säger Tenhola.

Det har höjts röster för att man skulle avskaffa hela Landsbygdsverket, om man inte lyckas lösa problemen med utbetalningarna.

- Då skulle någon annan göra arbetet men jag anser förstås att vi är de bäst lämpade, säger Tenhola.

Artikeln har uppdaterats 3.3 2016 kl 15.52 med Landsbygdsverkets kommentar.

Lantbrukare Niclas Sjöskog: Måttet är rågat

4:58

Diskussion om artikeln