Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Prinsen delar Sverige – "Helt absurt"

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
h.k.h. prinsessan madeleine h.k.h. prins carl philip h.k.h. prin, h.m. king carl xvi gustaf h.m. queen silvia h.r.h. crown princes, h.m. konung carl xvi gustaf h.m. drottning silvia h.k.h. kronpri
Bild: Foto Anna-Lena Ahlström, kungahuset.se

Sjutton procent av Sveriges befolkning skulle gärna leva utan en kung eller en drottning. Republikanska föreningen tycker att det är absurt med monarki, men många är av annan åsikt.

På onsdag kväll fick Sverige en ny prins då kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick sitt andra barn. Prinsen som ska heta Oscar Carl Olof är redan nu ett hett samtalsämne.

Då prins Daniel på onsdagen meddelade att paret hade fått en pojke jublade många, och hovreporter Johanna Lejon från Svensk Damtidning menar att firandet är igång.

– Det är fantastiskt med en prins, det är fest på vår redaktion just nu, säger Lejon.

Programmet är inte längre tillgängligt

På den Republikanska föreningen i Sverige är man inte lika entusiastisk.

– Här är ett barn som är nummer tre i den svenska tronföljden. Det känns helt absurt att vi 2016 utser våra framtida statsschefer på detta sätt, säger Magnus Simonssen som föreningens generalsekreterare.

Enligt Simonssen ska det vara möjligt för alla barn som föds i landet att få höga officiella poster.

– I Finland vet ni inte då ett barn föds att hen ska bli landets nästa president. Men här i Sverige går det högsta officiella ämbetet fortfarande i arv, säger Simonssen.

President Sauli Niinistö talar vid FN-konferens i New York den 25 september 2015.
Bildtext Sauli var inte president då han föddes.
Bild: EPA/MATT CAMPBELL

Starkt stöd för monarki

Enligt en undersökning som Yougov gjorde hösten 2015 vill 17 procent av Sveriges befolkning avskaffa monarkin och 34 procent anser att det är en förlegad tradition. Men 40 procent av svenskarna tycker fortfarande att monarkin är en tradition som borde föras vidare.

Enligt Johanna Lejon är den nya prinsens födsel ett bevis på att monarki är viktigt.

Magnus Simonssen vid Republikanska Föreningen
Bildtext Magnus Simonssen vid Republikanska Föreningen gillar inte monarki.
Bild: Republikanska Föreningen

– Det enar människor, och födseln är den största snackisen på alla arbetsplatser och i alla kafferum. Alla gläds åt kronprinsessan Victorias lycka, säger Lejon.

Enligt henne kan man tycka vad man vill om monarkin, men ändå glädjas åt prinsfödseln.

På Republikanska föreningen är man av annan åsikt.

– Det att vi får många nya medlemmar nu visar ju på att att det inte alls finns en stor sammanslutning i Sverige som enbart stöder monarkin, säger Magnus Simonssen.

Johanna Lejon är hovreporter på Svensk Damtidning och var med på prins Carl-Philips bröllop.
Bildtext Johanna Lejon från Svensk Damtidning.
Bild: Charles Hammarsten

Kommer monarkin att överleva?

Det finns röster i Sverige som menar att monarkin kommer att avskaffas före prinsessan Estelle, kronprinsessan Victorias dotter och prins Oscars syster, hinner bli drottning. Magnus Simonssen hoppas att monarkin avskaffas tidigare än så.

– Även många monarkister verkar tro att monarkins tid snart är förbi och det hoppas jag också. Det kan vara så att vi får republik redan innan Victoria Bernadotte tar över, säger Simonssen.

Första bilden på Sveriges nya prins.
Bildtext Första bilden på den nya prinsen.
Bild: Kungahuset.se

Johanna Lejon på Svensk Damtidning är mer positiv vad gäller monarkins framtid. Hon tror att både mamma Victoria och dotter Estelle kommer att hinna regera.

– Estelle kommer att bli drottning av Sverige, om hon vill vilket jag tror att hon gör. Hon känns som klippt och skuren för jobbet, säger Lejon.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln