Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Lämna vattniga gurkor i butiken - det finns säsongsvaror också i mars

Från 2016
Gurkor, bananer och tomater på rad.
Bildtext Varken gurkor eller tomater är särskilt goda den här tiden på året - vänta med dem till sommaren, föreslår Ann-Louise Ahrenberg.
Bild: YLE/Ellen Uggeldahl

Ät bara finsk mat i två veckor, uppmanar ett evenemang på Facebook. Mannen bakom, riksdagsledamot Timo Heinonen (Saml.) vill få människor att tänka till när de handlar mat i vardagen.

Enligt Heinonen själv äter han inhemskt året om, men under de två första veckorna i mars skärper han till det. Då faller också bananerna och kaffet bort.

Riksdagsledamot Timo Heinonen (Saml) i Lilla Parlamentets lunchrestaurang.
Bildtext Timo Heinonen
Bild: Yle/Julie Ebbe

- Men det handlar om helheten. Det viktigaste är att man på det stora hela väljer inhemskt: kött, fisk, mejeriprodukter och frukt och grönt i den mån det går.

Mera inhemsk råg

Det är fjärde gången kampanjen ordnas och mycket har hänt på den inhemska råvarufronten, säger Heinonen. Bland annat var det ännu för fyra år sedan nästintill omöjligt att hitta den mest finska produkten, nämligen rågbröd bakat på inhemsk råg.

- Det var i princip bara de små bagerierna som hade bröd bakat på inhemsk råg. I dag har de stora bagerierna också kommit med och erbjuder flera bröd som är hundra procent inhemska och svanmärkta, säger Heinonen.

Det finns faktiskt inhemskt odlade örter, och också te!

Timo Heinonen

En annan sak som har kommit till är kryddor och te.

- När jag ordnade kampanjen första gången sade jag att det är okej att fuska med kryddorna. Men det finns faktiskt inhemskt odlade örter och också te!

Viktig kampanj för producenten

En som har valt att delta i kampanjen är Henrik Holm i Hirvlax. Han är själv jordbrukare och för honom är det inget märkvärdigt att välja inhemskt.

- Jag blev inbjuden till kampanjen av en bekant. För vår del betyder inte kampanjen att vi ändrar våra matvanor, för oss är kampanjen igång året om. Men det är en positiv sak att man uppmärksammar den inhemska produktionen. Fast jag är i den åldern att jag inte vurmas av sociala medier så är det där vi når ut till konsumenterna med vårt budskap, säger Holm.

henrik holm i Hirvlax
Bildtext Henrik Holm
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Han jämför med situationen i Sverige, där kampanjer i sociala medier har lett till att trenden vänt till fördel för de inhemska producenterna.

- Där har de fått politikernas och allmänhetens opinion svängd på ett sätt. Så visst har sociala medier mycket makt.

Rovor, kålrot, morot och rödbeta

Att det är just de två första veckorna i mars är ingen slump, det ska vara lite utmanande, säger Timo Heinonen.

Det är faktiskt lite knepigt att välja inhemskt just nu, eftersom vi befinner oss i ett brytningsskede.

Ann-Louise Ahrenberg

- Det går att äta inhemskt också på vintern om man vill. Vi har vant oss vid att det ska finnas vissa frukter och vi ska ha tomat och gurka på bordet. Det finns en massa läckra säsongvaror, så vi kunde nog vänja oss vid att inte ha samma mat på tallriken året om, säger Heinonen.

Hur ska man äta inhemskt då marken är frusen och inget växer så här års? På den frågan har Ann-Louise Ahrenberg svaret.

Ann-Louise Ahrenberg, projektledare vid Marthaförbundet
Bildtext Ann-Louise Ahrenberg
Bild: Marthaförbundet/Karin Lindroos

Ahrenberg jobbar för Marthaförbundet och är projektledare för Tack för maten! som uppmuntrar daghem att erbjuda inhemska säsongvaror åt barnen. Hennes budskap är: lämna den vattniga gurkan och växthustomaterna i hyllan, i väntan på bättre tider, och satsa på det som är färskt just nu.

Just nu finns det ett brett urval av olika sorters rotfrukter och kål.

- Det är faktiskt lite knepigt att välja inhemskt just nu, eftersom vi befinner oss i ett brytningsskede. Vinterförråden håller på att tömmas och vårsäsongens produkter finns inte ännu, säger Ahrenberg.

Men det går - just nu finns det ett brett urval av olika sorters rotfrukter och kål. Röd- och vitkålen är i säsong, likaså rovor, kålrot, morötter och rödbeta.

Nyupptagna rovor.
Bildtext Rovorna kan med fördel ugnsbakas, tipsar Ann-Louise Ahrenberg om
Bild: Patrick Holmström


När man går in i en affär möts man oftast av en färgsprakande fruktavdelning, medan kål och rotsaker inte känns särdeles lockande.

- Det är sant att de är lite bleka, och ofta undangömda i ett hörn till fördel för frukterna. Jag önskar att affärerna skulle framhäva säsongsprodukterna lite mera.

Hur bra är vi finländare på att välja inhemskt?

- Jag vill säga att finländarna är bra på att välja säsongsmat men vi kunde nog bli ännu bättre. Jag tror att det är så att vi inte riktigt uppskattar det inhemska så mycket, säger Ahrenberg.

Borgå torg
Bildtext Morötter används flitigt, och ju mera mylla desto bättre, tycker Ann-Louise Ahrenberg.
Bild: Yle/Sune Bergström

Rotsaksbiffar, grytor och äpplen

Vilka är dina bästa tips på mat som lönar sig att tillreda just nu, med inhemska råvaror?

- Det blir lätt goda rotsaksbiffar om man river kålrot, palsternacka och rotselleri med lite gräddfil och ett ägg. Sedan steker man. Nu i sportlovstider passar det också bra med en god och mustig kålgryta.

Och så ska vi inte glömma frukterna, det finns faktiskt inhemska äpplen just nu. Men det är så klart inte heller förbjudet att handla sådant som inte är inhemskt.

- Vill man äta citrusfrukter så ska man nog göra det nu, när det är säsong, säger Ahrenberg

Hör alla intervjuer

Intervjuerna med Timo Heinonen och Henrik Holm hittar du här:

Radiohuset: Inhemsk mat och flyktingfrågan på teaterscener

Programmet är inte längre tillgängligt

Intervjun med Ann-Louise Ahrenberg kan du höra här:

Radiohuset: Äta inhemskt enligt säsong på vintern - går det?

Programmet är inte längre tillgängligt