Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Felin - Terjärvtjejen som lämnade L.A. för Stockholm

Från 2016
Uppdaterad 03.03.2016 22:03.
Elin Blom 2015
Bildtext Elin Blom dök upp med sin gitarr på X3M-redaktionen.
Bild: Malena Holmström/Yle

Vi träffade Felin, alltså Terjärvtjejen Elin Blom för att snacka om bland annat den nya singeln och den djuriska musikvideoinspelningen, varför hon lämnade Los Angeles för Stockholm, och varför tjejartister borde sluta upp med catfights.

Terjärvtjejen Elin Blom är tillbaka med en ny singel, In your arms. Elin går sedan 2015 under artistnamnet Felin, som är ett samarbetsprojekt mellan henne och hennes svenska pojkvän, Fredrik Etoall. För att inte rådda till det kallar vi henne ändå för Elin i den här artikeln. Då vi träffade henne var den första frågan på våra läppar givetvis en klassiker: Vad handlar In your arms om?

- Man kan tolka den lite hur man vill, men den handlar om beroende - antingen av en känsla, person eller vad som helst som man vet att är lite dåligt, men som man ändå jagar efter på grund av den fantastiska känslan man får i stunden, berättar Elin.

Låten är ute, men musikvideon får vi ännu vänta på tills nästa vecka. Elin avslöjar att det var en ganska speciell upplevelse att spela in den.

- Det involverar vissa läskiga djur. Sex och en halv meters ormar och spindlar stora som händer. Det var en gemensam idé och jag insåg först vid inspelning vad jag hade gett mig in på. Men det gick bra, det blev en video.

Elin Blom 2016
Bildtext Ser Elin månne lika avslappnad ut i den djuriska musikvideon?.
Bild: Malena Holmström/Yle

Valde Stockholm över änglarnas stad

Elins musik ha tagit henne från Österbotten till Sverige och ända till Los Angeles. Medan alla platser har inspirerat henne under hennes musikkarriär, är det ändå en som klart står ut.

- De har varit inspirerande på olika sätt. Alla platser har behövts. När jag började här i Finland med tjejbandet Sister Twister åkte vi runt på alla sunkiga pubbar och spelade, det var ju en början. I Sverige och L.A. träffade jag en massa svenskar. L.A. är känt för att allt är möjligt där, men jag trivs bäst i Stockholm för att där jobbar jag bäst, men möjligheterna finns fortfarande.

- Samtidigt vill man ju åka till L.A. alltid nu och då och bara påminna sig själv om det galna galna livet där, säger Elin.

Att L.A. är galet har man hört förut, men varför är L.A. så galet? Inte heller Elin kan riktigt sätta fingret på vad det beror på.

- Man sitter på lyxhotell och äter middag med The Killers. Man träffar folk hela tiden. Jag känner att man ska börja i Stockholm, bygga upp kontaktnätverk och sen är det lättare att ta sig över, säger Elin.

Elin tillbringade hela två år i L.A., men har nu hittat vägen tillbaka till Stockholm – något hon inte hade planerat.

- Jag kom tillbaka för att jag behövde fixa mitt visum. Jag ville inte flytta hem. Det tog mer tid än jag trodde att fixa visumet, så när jag väl fick det hade jag börjat jobba i Sverige och hade träffat min pojkvän Fredrik.

- Jag hittade folk att skriva med och kom in i livet där. Då jag insåg att jag varit där i ett halvår, åkte jag tillbaka till L.A. för två månader, men förstod snabbt att det är i Stockholm jag vill vara, berättar Elin.

Elin Blom med Succémorgon.
Bildtext Elin är ingen främling på X3M-redaktionen. Här är en bild från hösten 2015 då hon gästade morgonprogrammet Succémorgon.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Att jobba ihop med sin pojkvän

Att samarbeta med någon kan vara en berg- och dalbana, för att nu inte tala om att jobba ihop med sin bättre hälft. Men i Felins fall verkar samarbetet vara ett lyckligt undantag.

- Det är nog mest bra sidor, faktiskt. Man är så nära att man kan bolla idéer hela tiden, man kan skapa hela tiden, man kan säga om man inte gillar någonting. Men samtidigt är det klart att är vi sura på varandra för något annat så kan jobbet lida och tvärtom, avslöjar Elin.

Både Elin och Fredrik har sina expertisområden i Felin. Medan Elin sysslar mest med musik håller Fredrik i allt det visuella. Det är han som står för alla bilder som dyker upp i Felins flöde på sociala medier, och Elin klagar inte.

- Det händer nästan aldrig att vi inte är överens om en bild. Fast jag skulle tycka att något ser lite konstigt ut så litar jag på att han har en plan med det. Och det är kanske det som också gör att det funkar så bra. Att man litar på att båda vet vad de håller på med.

Tjejartister ska hålla ihop

Elin var nyligen på ett låtskrivarläger ute på landsbygden. På lägret bodde hon under samma tak med bland andra Linnea Henriksson och Tove Styrke.

- Det är ju mycket snubbar i branschen och speciellt snubbar som är producenter. Och då att samla tjejer för att ”connecta”, skriva, jobba ihop – det behövs. Vi tjejer behöver bli bättre på att dunka varandra i ryggen och peppa varandra.

En massa tjejer under samma tak – blev det några catfights?

- Så brukar det ju vara med tjejer. Tanken med det här lägret var just att lämna bort alla cat fights, lämna bort tankesättet ”bara jag ska lyckas” och istället ”vi ska lyckas ihop”, berättar Felin.

Felin på STK i Vasa.
Bildtext Elin förtrollade publiken på Svenska Talande Klubben i fjol.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

DJ-båset kallar

Senaste erövringen Elin och Fredrik har gjort tillsammans är DJ-båset. Det hände av en slump då de blev tillfrågade att DJ:a på en filmfestival i Stockhom. De svarade ja, fast de aldrig DJ:at professionellt förut, berättar Elin.

- Vi sade okej, vi kör. Först sen insåg vi att, oj shit, vi har två veckor på oss att lära oss hur man DJ:ar och för att hitta musik som vi kan spela fyra timmar.

Shit, tänk om alla lämnar dansgolvet.

Trots nervositeten och rädslan för att alla lämnar dansgolvet var första gigen ändå en framgång och bra har det gått sen dess.

- Det var superkul. Det är fantastiskt att vara den som styr festen och får välja musiken. Nu spelar vi ju typ varje helg på olika klubbar i Stockholm, säger Elin.

Framtidsplaner

Utöver DJ:andet tänker Elin och Fredrik släppa mer musik i år lite när de själv bestämmer, en av fördelarna med att syssla med musik ”independent.” Men innan det blir mer musik ska de först en sväng till andra sidan jordklotet.

- Nu ska vi dra till Tokyo och det ska bli lite semester, fast vi kommer kanske att spela in vår nästa video där, avslutar Elin.

Hör Felins nya singel, In your arms, nedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln