Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Östersjöns tillstånd på fotoutställning i Vasa

Från 2016
Jukka Rapos och Lauri Rotkos fotoutställning om Östersjöns tillstånd.
Bildtext Jukka Rapos och Lauri Rotkos fotoutställning om Östersjöns tillstånd.
Bild: Österbottens museum

Med både vackra och frånstötande bilder speglas Östersjöns tillstånd i utställningen Dreaming of the sea på Österbottens museum.

Det är fotograferna Lauri Rotko och Jukka Rapo som har dokumenterat ovan respektive under vattenytan. Projektet inleddes för sex år sen och har också resulterat i en bok.
Utställningen på Österbottens museum är avslutningen på projektet.

Med Dreaming of the sea vill konstnärerna få folk att stanna upp och tänka på sitt förhållande till havet och om det ansvar våra handlingar för med sig.

Vacker yta på livlös insida

Lauri Rotko säger att utställningen också speglar allmänna sanningar - ytan kan se vacker ut medan insidan är livlös. Flera av hans fotografier är romantiska bildkompositioner med människor som betraktar havet.

Men här finns också bilder av mindra vackra miljöer där fotografen också bokstavligen har slängt sig i sjön.

Kollegan Jukka Rapos undervattensbilder är varken vackra eller romantiska utan speglar tillståndet under ytan och resultatet av mänsklig verksamhet. I kombination med varandra får också Rotkos romantiska bildestetik sig en törn. Sanningen lurar under ytan.

Utställningen på Österbottens museum har fått stöd av finska och finlandssvenska fonder och är öppen till slutet av maj. Svenskspråkiga guidningar ordnas på söndagar under udda veckor.