Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Städar du konstant eller kan du konsten att städa?

Från 2016
Uppdaterad 03.03.2016 18:33.
Grafik: Städa ditt liv.

Japanska Marie Kondo är en professionell organisatör och författare. Just nu litar miljontals människor i världen på henne och hennes KonMari­metod – i kampen mot oredan och överflödet i hemmet. Här är några av hennes grundläggande tankegångar:

Grafik: En gång.

En gång räcker om du städar ordentligt och fullständigt.

KonMari skiljer på två olika sorters städning, daglig städning och särskild städning. Särskild städning gör man en gång. Det är då alla saker får en egen plats och man gör sig av med allt onödigt. Med daglig städning avser hon att man ställer tillbaka saker man använt på sin rätta plats.

Grafik: Ja.
Grafik: Nej.

Ta varje sak i handen och fråga dig om den utstrålar glädje? Är svaret ja, behåll föremålet!

Känslan gäller den här stunden. Använd din intuition! Ge utrymme för de föremål som verkligen talar till dig.

Grafik: Städa.
Grafik: Enligt.
Grafik: Kategori.

Städa inte rum för rum, utan enligt kategori, en kategori åt gången.

Samla till exempel hushållets alla kläder i en hög, sätt igång, sortera och släng! Starta med den enklaste kategorin och sluta med den svåraste, den som har mest känslovärde.

I boken "Konsten att städa" konstaterar Marie Kondo att hon aldrig har besökt ett hem som inte har tillräckligt med förvaringsutrymme. Hon har sett att många lever via sina föremål i det förflutna eller oroar sig för framtida brister. Då vi vågar släppa taget, lär vi oss vad vi kan leva utan - och vad vi verkligen behöver.

Lasso om samlande:

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln