Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alkos vd: Monopolet måste kvarstå

Från 2016
Uppdaterad 07.03.2016 10:51.
Alko
Bild: Yle/Andy Ödman

Tummen ner för vin och starköl i matbutiken. Det sätter Alkos vd Hille Korhonen. Hon kräver att politikerna klart uttrycker sitt stöd för det nuvarande alkoholmonopolet när alkohollagstiftningen förnyas.

Korhonen är nöjd med det förslag som Familje- och omsorgsministern Juha Rehula från Centern har lagt fram inför uppdateringen av alkohollagstiftningen.

Rehula anser att Alko fortfarande ska ha monopol på att sälja starköl, starka cider- och long drink-drycker samt vin.

Inom regeringen är ändå bråk att vänta i frågan. Sannfinländarna vill att man i framtiden ska få sälja starköl i matbutikerna, medan Samlingspartiet även vill se vin på snabbköpens hyllor.

"Kommissionen godkänner ingen förskjutning"

Enligt Alkos vd Korhonen borde man ändå avstå från de här planerna.

- Nu vore det viktigt att uttala att Alkos monopol kvarstår. Man borde också inse vad det här innebär i ett större sammanhang.

Med det hänvisar hon till EU-kommissionens syn på alkoholmonopolet. Finland har hittills fått ha kvar Alkos särställning. Motiveringarna är bland annat att man vill förebygga alkoholskador och begränsa tillgången med hjälp av monopolet.

Om Finland ändå tillåter försäljning av exempelvis vin i matbutikerna är det här EU-undantaget i fara, anser Korhonen.

- Om staten tillåter fler försäljare, förfaller motiveringen om förebyggande av alkoholskador.

Butiksnätet glesnar

Hille Korhonen tror också att antalet Alko-butiker minskar drastiskt om alkoholmonopolet ryker.

Korhonens gissning är att det i så fall endast finns 50 Alko-affärer i landet i framtiden, mot 350 i dag. Det här på grund av att ungefär hälften av Alkos försäljning består av viner.

Hille Korhonen intervjuades i Yles webbserie Kova Talous på torsdagen.

Tytti Sulander

Är tiden mogen för en liberalare alkohollagstiftning? Specialforskaren Christoffer Tigerstedt, vinexperten Noora Bouix, verksamhetsledaren för Barnavårdsföreningen Pia Sundell och ordföranden för Svensk högerungdom Santeri Vuori diskuterar.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln