Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det går bra att leva på enbart lokala produkter

Från 2016
Uppdaterad 11.04.2016 09:11.
Gustav Söderström håller i en förpackning närproducerade östnyländska ägg
Bildtext Gustav Söderström håller i en förpackning närproducerade östnyländska ägg
Bild: Yle/Sune Bergström

Sibbobon och närmatsentusiasten Gustav Söderström säger att det går bra att leva på enbart närproducerade, till exempel östnyländska, produkter.

Kuopiobon Karoliina Partanen och hennes familj har i snart ett års tid utfört ett människoexperiment - familjen har enbart levt på produkter tillverkade av inhemska företag i Finland. Orsaken var att Partanen blev frustrerad över de oändligt många nyheterna om den dåliga ekonomin i landet.

Bra idé

- Det är en bra idé. Det är någonting som jag tycker att vi alla borde gå med i. Kanske vi också kunde försöka hålla oss till Östnyland, för det är ju alltid bra att understöda de lokala producenterna, säger Gustav Söderström.

Klarar vi av att köpa enbart östnyländska, mellannyländska eller västnyländska produkter under en hel månad beroende på var vi bor?

Yle Östnylands Sune Bergström beslöt testa saken och gjorde en rundvandring tillsammans med Söderström i en matbutik i Borgå.

Ont om lokala grönsaker just nu

Frukt- och grönsaksdisken är den här tiden på året ganska tom på östnyländskt men någonting hittade Gustav Söderström.

Gustav Söderström på cafégården
Bildtext Gustav Söderström säger att det sommartid finns gott om närodlade grönsaker
Bild: YLE/Stefan Paavola

- Den här årstiden är det närmast rotfrukter, alltså morötter, kålrot och potatis som vi kan hitta men redan nu börjar de första östnyländska tomaterna komma.

Lokala lådor

Hyllorna med färdiga sallader, köttbullar och lådor innehåller vid första anblick inget lokalt men visst finns där olika lådor och annan färdigmat som är tillverkad i Nyland.

Man kan också köpa olika smörgåspålägg tillverkade av lokala producenter antingen direkt från producenterna eller i mataffärerna.

Östnyländska ostar

I ostdisken hittar vi olika sorters ostar tillverkade av Porlom Andelsmejeri i Lappträsk. Också storproducenterna Arla i Sibbo och Valio i Vanda tillverkar ost.

Bybageriets bröd

I butikens brödhyllor hittar vi bröd från lokala bagerier. Dessutom kan man köpa bröd direkt från små bybagerier i regionen.

Fisk och kött finns

Det finns flera lokala yrkesfiskare som levererar fisk till butiker och restauranger men man kan också köpa fiskprodukter direkt av fiskaren eller på torgen.

Borgå torg
Bildtext På torgen kan du köpa närproducerade grönsaker, bär och fisk
Bild: Yle/Sune Bergström

- Östnyländska köttproducenter finns det hur många som helst av, allt från ekologiskt nötkött av hög kvalitet till fårkött. Gustav tipsar att man hittar lokala fisk- och köttprodukter i butikernas betjäningsdiskar.

Var är min mjölk mjölkad?

Arla och Valio tillverkar yoghurt och andra mjölkprodukter. Om man vill dricka närproducerad mjölk gäller det att fråga köpmannen var mjölken är mjölkad.

Lokala mjöl och gryn

I butikernas mjöl- och grynhyllor hittar vi vanligen också lokalodlade produkter. Malmgård i Pernå är också välrepresenterad i ölhyllorna. Östnyländskt mjöd hittar vi när vi närmar oss första maj. Den som föredrar saft till maten kan också välja lokalproducerade produkter.

Godistanden värker

Också "onödigheter" som lokalproducerad godis finns det att välja mellan.

Karoliina Partanen konstaterade i sin blogg att det kan vara svårt att hitta inhemska, varma vinterkläder åt barnen. Gustav Söderström föreslår att vi köper lokalproducerat ullgarn och börjar sticka. Ett annat tips är att köpa begagnade produkter på lokala loppmarknader.

Reko upp som en raket

Gustav Söderström är aktiv inom Reko-rörelsen som på kort tid har spridit sig runt hela landet. Reko-ringarna fungerar via Facebook så att medlemmarna meddelar lokalproducenterna vilka produkter de vill köpa och så träffas kunderna och producenterna regelbundet på en bestämt plats.

I Nyland finns det Reko-ringar från Hangö i väster till Liljendal i öster.

Spanska tomater är inte billigare

Gustav Söderström tycker att vi borde köpa lokalproducerad mat av hög kvalitet och i sådana mängder att vi inte behöver slänga bort skämd mat. Frestelsen är ändå stor att man köper billiga spanska tomater i stället för närproducerade.

- Det blir inte billigare om man måste kasta bort hälften av de spanska tomaterna på grund av den långa produktionskedjan.

Billigare Runebergstårtor från Borgå

Kommunerna måste konkurrensutsätta livsmedel till skolor, daghem och åldringshem. Ofta är det en storproducent som har den billigaste offerten men Gustav Söderström vet råd:

- Den som gör offertförfrågan borde kunna skriva den så att också lokalproducenter har en möjlighet att producera varor. Många kommuner vet inte att de har den möjligheten. Producenterna och de som äter maten borde kräva att den är närproducerad.

Pojke äter Runebergstårta
Bildtext Borgåeleverna fick i år äta Runebergstårtor bakade i Borgå
Bild: Yle/Lone Widestam

Ett färskt exempel visar att det är möjligt. I år fick eleverna och dagisbarnen i Borgå äta Runebergstårtor tillverkade i Borgå. Storproducentens tårtor var dyrare än de lokalproducerade.

Östnyländska nyheter

14:08

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln