Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny framgångsrik behandling för hjärnskadade i Åbo

Från 2016
Fight Backs träningssal i Åbo. Jaswinder Jhutti och Ann-Christine Jansson-Jhutti tränar
Bildtext Fight Backs träningssal i Åbo. Jaswinder Jhutti och Ann-Christine Jansson-Jhutti tränar
Bild: Yle/Nilla Hansson

Före detta freestyleåkaren Pekka Hyysalo och hans mamma Anja Hyysalo har öppnat en träningssal i Åbo enligt Rajul Vasas framgångsrika koncept.

Det är 20 år sedan den indiska läkaren Rajul Wasa började utveckla sin metod för rehabilitering av patienter med hjärnskador. Metoden har nått Finland i och med att svårt hjärnskadade freestyleskidåkaren Pekka Hyysalo i Åbo prövade på den och efter bara ett års intensiva övningar har nått fina resultat. Nu har Hyysalo och hans mor Anja Hyysalo öppnat en Fight Back-träningssal som erbjuder hjälp och nya möjligheter för också andra hjärnskadade.

Programmet är inte längre tillgängligt

Metoden gratis för den hjärnskadade

Rajul Vasas koncept och träningsmöjligheterna i Åbo är gratis för den som behöver det. Det här för att både Vasa och familjen Hyysalo anser att alla som har drabbats av hjärnskador ska ha möjlighet att pröva på konceptet. I Åbo är det Hyysalos som tar den ekonomiska risken med hyror och annat. De söker hela tiden sponsorer för behandlingen som de menar att sparar stora pengar för samhället.

Den 8 mars öppnas träningssalen Fight Back på Slottsgatan i Åbo officiellt av stadsdirektör Aleksi Randell.

Fight Back

Pekka Hyysalo har skrivit en bok om sitt eget liv efter den svåra olyckan fram till i dag. Boken Fight Back, toinen mahdollisuus (en andra möjlighet), hoppas författaren snart kunna ge ut i svensk version.

Programmet är inte längre tillgängligt

Hård träning krävs

Läkaren Rajul Vasas metod utvecklas och har utvecklats i samarbete med fysioterapeuter och andra läkare. Träningarna som görs upp som personliga träningsprogram är mycket krävande. När ett vanligt gymprogram handlar om att upprepa en rörelse cirka 30 gånger, handlar det i Vasas program snarare om 500 gånger! Metoden kräver 5-6 timmars övningar 6 dagar i veckan.

Läs här om Rajul Vasa och hennes metod

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln