Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fredagssnackarna: Undvik tjafs och pappershögar med visionärer

Från 2016
Daniela Andersson och Monika Fagerholm i Fredagssnack.
Bildtext Daniela Andersson och Monika Fagerholm i Fredagssnack.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Fredagssnackarna Monika Fagerholm och Daniela Andersson vill bygga flera skolor på glesbygden och föreslår en framtidsgrupp som levererar konkreta alternativ. Tjänstemän och politiker får inte vara med.

Fredagssnackarna har inte mycket till övers för konsultrapporten som föreslår att Raseborgs stad kunde stänga sju skolor.

- Rapporten känns som skåpmat. Jag önskar något mera nytänkande än förslag på att stänga skolor, säger Daniela Andersson som själv bor i Ingå.

Författare Monika Fagerholm har inte heller mycket förtroende för rapporten.

- Så här är det med konsultrapporter. De säger det politiker och tjänstemän inte täcks säga, säger Fagerholm som bor i Tenala.

Gör tvärtom

Snackarna är mycket medvetna om att staden Raseborg inte har pengar och måste spara. Ändå föreslår Daniela Andersson något helt annat.

- Om man vill locka barnfamiljer till glesbygden måste det finnas service. Därför måste man göra tvärtom. Staden borde grunda flera skolor!

Monika Fagerholm efterlyser, som många kommentatorer på Yle Västnyland, flera alternativ. Ett alternativ kunde vara att slå ihop gymnasier.

- Karis-Billnäs gymnasium och Ekenäs gymnasium kunde slås ihop. Det är ju klart att det inte är en önskvärd lösning, men det är åtminstone ett alternativ till.

Beslutsfattare borde kanske också ifrågasätta att staden Raseborg grundades, föreslår Daniela Andersson.

- I fall man begått ett misstag måste man erkänna det och korrigera felet.

Visionärer om framtiden

För att jobba vidare med skolnätet, och överlag hela stadens framtid, föreslår Monika Fagerholm en framtidsgrupp som jobbar med konkreta frågor som berör staden. Hon ställer en del krav på medlemmarna.

- De ska inte vara tjänstemän eller politiker. Annars är risken att planerna drunknar i papper på ett bord eller att det blir politiskt tjafs. Gruppen ska bestå av aktiva visionärer.

Fagerholm hoppas sedan att den konkreta framtidsgruppen ska utarbeta och presentera planer på var Raseborg ska vara om fem år.

Lyssna på flera förslag i podcasten nedan. Även samhällsfördraget och stuvarna i Hangö hamn diskuterades.

Fredagssnack podcast

20:53

Effektivera!

Diskussion om artikeln