Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Avgörande dag för samhällsfördraget - AKT och PAM sätter sig på tvären

Från 2016
Uppdaterad 04.03.2016 23:07.
PAM:s Ann Selin förklarar varför servicefacket inte godkänner överenskommelsen. - Spela upp på Arenan

Det är en avgörande dag för samhällsfördragets vara eller icke vara. Flera av FFC:s största förbund går inte med på ett samhällsfördrag. Varken transportfacket AKT eller servicefacket PAM går med på att förhandla om fördraget.

De fackliga jättarna Pappersförbundet och Metallförbundet, som representerar drygt hundra tusen finländare, har ändå meddelat att de godkänner det så kallade samhällsfördraget.

Det är nu tio av FFC:s stora fackförbund som har röstat för ett fördrag, medan fyra har röstat mot.

AKT och PAM sätter sig på tvären

Bil- och transportförbundet AKT sätter sig på tvären och går inte med i ett samhällsfördrag. Det här meddelade AKT under en presskonferens idag, fredag. Enligt AKT:s ordförande Marko Piirainen var beslutet enhälligt.

AKT:s Marko Piirainen intervjuas - Spela upp på Arenan

Också servicefacket PAM säger nej till ett samhällsfördrag. PAM säger att man inte är redo att förhandla om ett fördrag, eftersom man varken har fullt förtroende för regeringen eller arbetsgivarsidan.

PAM:s ordförande Ann Selin säger till Helsingin Sanomat att facket ändå kan överväga att behandla frågan igen, förutsatt att regeringen binder sig till de skattesänkningar som utlovats.

Byggnadsförbundet kommer inte heller att gå med i samhällsfördraget.

Pappersförbundet ger grönt ljus

Både Pappersförbundet och Luftfartsunionen IAU är däremot redo att godkänna arbetsmarknadsparternas överenskommelse om ett samhällsfördrag.

Båda anser att ett samhällsfördrag är ett bättre alternativ än regeringens så kallade tvångslagar, förutsatt att fackcentralen FFC godkänner arbetsmarknadsparternas förhandlingsresultat på måndag.

Pappersförbundet kräver ändå att regeringen uppger klart och tydligt hur den förhåller sig till de ytterligare nedskärningar, som löntagarorganisationerna har krävt att regeringen slopar.

Också Metallförbundet, Sjöfartsunionen och Elförbundet har också beslutat att vara med och förhandla om ett samhällsfördrag. Metallförbundet är ändå väldigt kritiskt och kräver att regeringen agerar exakt i enlighet med fördraget.

Utöver dem uppger också Träfacket att man deltar i samhällsfördraget förutsatt att också regeringen agerar enligt fördraget.

Industribranschernas fackförbund TEAM, Post- och logistikunionen PAU och Lokmannaförbundet ger även de grönt ljus.

Ställningen står 10 mot 4

Det här betyder att tio av FFC:s medlemsförbund är för ett samhällsfördrag, och fyra förbund är emot det. FFC har totalt 20 medlemsförbund.

Redan på torsdagen sade det största förbundet JHL, som representerar de offentligt anställda, ja till överenskommelsen. Livsmedelsarbetarna sade däremot nej.

Regeringen godkände för sin del fördraget på onsdag. För att det ska bli av krävs ändå att FFC:s styrelse godkänner det.

Så här framskrider förhandlingarna om samhällsfördraget

9.2. Arbetsmarknadens centralförbund kom överens om en förhandlingslösning gällande samhällsfördraget.

29.2. Akava, STTK, EK och Kommunarbetsgivarna godkände förhandlingsresultatet.

2.3. Landets regering gav sin välsignelse åt förhandlingslösningen.

6.3. Tillsvidare behandlar FFC:s medlemsförbund resultatet av förhandlingarna i sina styrelser.

7.3. FFC:s styrelse beslutar om den godkänner resultatet i förhandlingarna och om man kan inleda branschvisa förhandlingar om hur fördraget ska tillämpas.

31.5. Förbunden måste meddela om de deltar i förhandlingsresultatet.

1.6. Centralförbunden gör en bedömning av samhällsfördragets omfattning. Om fördragets omfattning anses tillräcklig, träder samhällsfördraget i kraft. Annars blir det inte av.

Källa: FFC

Diskussion om artikeln