Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Möjligt att vara allergisk mot din partner

Från 2016
Bild: Yle/Arja Lento
Bildtext Får du nästäppa av din partner?
Bild: Yle/Arja Lento

Det är möjligt att vara allergisk mot sig själv eller mot sin partner. Det säger allergolog Mikael Kuitunen. För vissa kan också sex och kyssar vara ett problem.

Vissa personer är helt enkelt inte gjorda för varandra. Det kan vara att de inte delar samma värderingar, eller helt enkelt är olika som personer. Men i vissa fall kan det vara att personen som ger dig utslag, faktiskt ger dig dem av en fysisk orsak.

Det är möjligt att vara allergisk mot andra personer, det säger allergolog Mikael Kuitunen.

– Det är väldigt ovanligt, men man kan vara allergisk mot en annan persons olika proteiner som finns bland annat i svett.

Alexandra Antell har hittat katter som passar henne trots att hon är allergiker. Till vänster allergiläkare Mikael Kuitunen. Bild: Cityportalen Ab
Bildtext Allergolog Mikael Kuitunen.
Bild: Cityportalen Ab

Allergi är i allmänhet en reaktion på proteiner, alltså äggviteämnen. En person kan ha äggviteämnen i sin kropp som någon annan reagerar på.

– Symptomen kan vara att huden börjar rodna och klia. Men somliga har också fått ögonklåda och nästäppa, säger Kuitunen.

Allergisk mot sex?

Men det är inte bara svett man kan reagera på. Sex kan också vara ett problem.

– Jag kommer ihåg ett fall i Finland där en kvinna var allergisk mot sin mans sädesvätska, säger Kuitunen.

Par i solnedgång.
Bildtext Kyssar och sexuella relationer kan ge allergisk reaktion.
Bild: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Det är inte själva sexet som är problemet där, utan sädesvätskan hos den enskilda personen. Det betyder inte att kvinnan skulle vara allergisk mot andra människors sädesvätska.

– Alla är vi unika och har olika proteinuppbyggnad, säger Kuitunen.

Är man allergisk mot sin partners sädesvätska är det bäst att använda kondom, enligt honom.

Kyss
Bild: Creative Commons / SplitShire

Kuitunen säger också att kyssar kan ge allergiska reaktioner. Det handlar oftast om att den du kysser har ätit något som du reagerar på.

– Är du väldigt allergisk kan det vara bra att fråga vad personen du tänker kyssa har ätit, säger han.

Allergisk mot dig själv

Men det är inte endast mot andra du kan vara allergisk, det är också möjligt att vara allergisk mot sig själv. Kuitunen framhåller att också det är väldigt ovanligt, men möjligt.

– Det handlar närmast om jästsvampar som man kan ha på sin hud. Då ska man behandla svampen med kortisonsalva och på så sätt minska allergin mot sina egna kroppsvätskor, säger Kuitunen.

Hur bota sin allergi?

Om man märker att kroppen reagerar konstigt på en annan person är det bäst att först utesluta alla yttre faktorer. Det kan exempelvis vara att du reagerar på en parfym eller en ny deodorant. Har din vän eller partner ett husdjur som du är allergisk mot?

Leonbergerhunden Jalmari.
Bildtext Kolla att din vän eller partner inte har en hund om du är allergisk.
Bild: Yle / Ted Urho

Men är det verkligen så att du är allergisk mot någon i din närhets svett så kan det vara bra om hen tvättar sig ordentligt före ni ses.

– Sen kan det också vara frågan om jästsvampar som finns i huden och då genom att behandla personens hud så kan den allergiska reaktionen lätta, säger Kuitunen.

”Man kan inte skylla på allergin”

Enligt Mikael Kuitunen används ordet allergi allt för fritt i dagens samhälle. Enligt honom verkar många vara allergiska för både det ena och det andra. Han säger att det att du inte tål någon annan person oftast inte handlar om en allergisk reaktion.

– Det är helt enkelt ett tecken på att du inte tycker om den personen, säger han.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln