Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasaföretagare: Facket har blivit borgerligt

Från 2016
Uppdaterad 04.03.2016 15:58.
Sture Udd, företagare i Vasa.
Bildtext Sture Udd är företagare i Vasa.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Sture Udd, mångårig företagare och vd på Upcode i Vasa, tror att en fusion mellan fyra fackförbund inom industrin flyttar fokus från själva sakinnehållet och att makten koncentreras till Helsingfors.

Styrelserna i fyra av FFC:s industriförbund har godkänt ett intentionsavtal för att gå ihop. Det är meningen att Metallarbetarförbundet, Pappersförbundet, Träfacket och industrifacket TEAM som godkände avtalet ska fusioneras under senhösten år 2017.

Vasaföretagaren Sture Udd tycker att facket istället för att centralisera borde fundera mer på frågor som berör export och samhällsbygge.

- Fackföreningarna har förfallit till att bli enbart intressebevakare för de individer som är medlemmar. Enligt tradition har facket också sett till att samhället utvecklats. Nu har den delen blivit rätt tunn. Tidigare sa facket att borgarna enbart tänker på sig själva. Nu har facket själv förborgerligats i samma bemärkelse, säger Udd.

Facket med i samhällsbygget

- Det skulle vara dags att återgå till den gamla traditionen med samhällsbygge. Rättvisa är inte bara att alla ska få samma lön, utan skapa en ny ekonomi som bär.

Tror du att facken kan byta fokus?

- Jag är orolig för att de inte gör det. Det är inte ologiskt att det sker, men jag tror att det utarmar den substansutveckling som facket borde vara med om. Det är synd om facket enbart ägnar sig åt intressebevakning, för facket har ju historiskt sett varit med om att skapa stora sociala lösningar som fört utvecklingen framåt.

Hur ser du på det här ur en arbetsgivarsynvinkel?

- Vi borde lära oss att utveckla något. I Finland har vi en gammal ekonomi som vi känner till. Samtidigt vet vi att den nya ekonomin kräver helt nya lösningar, också inom arbetslivet. Utvecklingsarbete sker utan att vi har de gamla strukturerna runt bordet, till exempel Über taxiverksamhet och nya former av skolverksamhet.

"Makten flyttas till Helsingfors"

- FFC och fackförbunden borde skärpa sig och tänka på vad den nya ekonomin består av. Det är ändå den som ska vara lokomotivet i framtiden. Den består inte av att vi enbart har industri av gammalt snitt som exporterar som tidigare.

Udd är orolig över att makten flyttas till Helsingfors då ett jättefackförbund bildas.

- Vi i Österbotten borde fundera på vad vi själva gör för exportindustrin. Vad är till nytta för de som jobbar här? Vad är till nytta för hela landets ekonomi? Finlands problem är Helsingfors där makt och pengar funnits i 30 år och inget har hänt. Däremot händer det massor lokalt och regionalt.

- Problemet med en koncentrering av besluten i Helsingfors är att de sällan är positiva ur österbottnisk synvinkel. De borde kompletteras med regionala lösningar. Men inte för att diskutera hur hög lönen ska vara, utan vad man ska göra för att skapa en ny ekonomi, säger Sture Udd.

Diskussion om artikeln