På sommaren flyr Sveaborgsbor, på vintern råder lugnet

Hur kan någon bo på Sveaborg på vintern? Den frågan ställde oss en läsare, och det är det Din stad-teamet ska ta reda på nu.
När färjan börjar närma sig Sveaborg är vattnet öppet och grått, och ett par måsar har lagt sig för att guppa på vågorna i snålblåsten. De ser ut att ångra hela projektet. Vi stiger av. Det är kallt.
Färjan. Den dikterar ditt liv.
Magdalena af Hällström har lyckats med bedriften att bo på Sveaborg på vintern ett antal gånger i och med att hon har bott där hela sitt liv. Hon skrattar förtjust åt frågan.
- Jättebra kan jag bo här! Jag stortrivs. Och det kan vara jättevackert! Men att bo här är att bo med klockan.
Jag nickar vist medhåll, men måste sedan erkänna att jag inte har en aning om vad hon menar med det sista.
- Färjan. Den dikterar ditt liv. Så fort du ska fara nånstans börjar du kolla tidtabeller och fundera på vilken färja du ska ta och hur du kommer vidare.
På vintern går färjan mycket mer sällan än på sommaren; som oftast med tjugo minuters, som mest sällan med sextio minuters mellanrum.
Ett tåligt par
Som på beställning kommer ett äldre par traskande. De är ute på morgonpromenad ("tolvtusen steg om dagen!") och har varma och vindtåliga kläder.
Terttu och Eero Koivisto är det, och de är enligt egen utsago ett par av öns äldsta invånare. I över sextio år har de bott här.
Hon är åttiotre år gammal och mannen är åttiosju. De tycker också att det går utmärkt att bo på Sveaborg på vintern.
- Vi hoppas att vi kan hålla oss friska och bo kvar ända till slutet!
Paret vandrar vidare i den isande blåsten och jag vänder mig igen till Magdalena af Hällström. Jag föreslår att en nackdel med att bo på Sveaborg om vintern kan vara fukten och kylan, men hon rycker på axlarna.
- Jag är ju van. Det är en ö så det är kallt.
Värst på sommaren?
Ett problem som Magdalena af Hällström kommer på är att det tar längre än på många andra håll i Helsingfors att få hjälp om det skulle hända nåt, som sjukdomsfall eller eldsvåda. Men å andra sidan:
- Folk bor ju i skärgården också på andra håll. Så här är det ju. Man ska inte ens tänka att det här är stan, det är så annorlunda.
Det blir ganska mycket folk här på sommaren, och faktum är att många Sveaborgsbor då emigrerar till stugor.
Det tycks alltså gå alldeles bra att bo på Sveaborg på vintern. Betydligt färre turister är det ju också. Omkring 900 000 personer besöker ön varje år, varav en stor majoritet förstås på sommaren.
- Vintern är ju skön särskilt för lugnet. Det blir ganska mycket folk här på sommaren, och faktum är att många Sveaborgsbor då emigrerar till stugor. Det är så mycket turister här då att det inte känns skojigt. Köer överallt.
Fast nu rapporteras det att allt fler turister faktiskt också har börjat hitta ön också på vintern. Men än så länge är det alltså många Sveaborgsbors favoritårstid.
Om man ska tro Magdalena af Hällström borde frågan alltså kanske vara: Hur kan någon bo på Sveaborg annat än på vintern?