Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN varnar FBI för att hota mänskliga rättigheter

Från 2016
Uppdaterad 05.03.2016 01:31.
Jordanska diplomaten prins Zeid al-Hussein.
Bildtext Prins Zeid, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter.
Bild: EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

USA riskerar att öppna en Pandoras ask som kan skada många miljoner människors rättigheter, varnar FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter när FBI vill att Apple "låser upp" en massmördares mobiltelefon.

FN ställer sig på samma sida som en lång rad it-företag, bland dem jättarna Google, Facebook, Microsoft och Yahoo. De stöder alla Apple i kampen mot de amerikanska myndigheterna om den krypterade tekniken där informationen är kodad.

Pandoras ask full av olyckor

- Myndigheterna riskerar att öppna en Pandoras ask. Det kan få extremt skadliga konsekvenser för de mänskliga rättigheterna för många miljoner människor, säger den jordanska diplomaten prins Zeid al-Hussein, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter.

Pandora i den grekiska mytologin var förbjuden att öppna en ask som hon fått av gudarnas budbärare Hermes. När hennes nyfikenhet drev henne att ändå öppna asken flög en mängd olyckor och sjukdomar ut över hela världen.

Programmet är inte längre tillgängligt
FN:s högkommissionär: Extremt skadliga konsekvenser - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Extremt skadliga konsekvenser för många miljoner människor

- De skadliga konsekvenserna gäller också människornas fysiska och finansiella säkerhet, säger Zeid som har ett stort stöd bland människorättsorganisationer.

Han leder FN:s arbete för de mänskliga rättigheterna och han var en drivande kraft för att 2002 etablera den internationella brottmålsdomstolen med en permanent tribunal i Haag.

Frågan om de amerikanska myndigheternas rätt till övervakning har drivits till sin spets av kravet att bakvägen komma in i massmördaren Syed Farouks mobiltelefon efter terrorattacken i San Bernardino den 2 december 2015. Massmordet öster om Los Angeles krävde 14 människors liv och över 20 skadades allvarligt.

Tvånget kan bli ett farligt prejudikat

En domstol i Kalifornien har gett FBI rätt att tvinga Apple att öppna den krypterade informationen. Men FN tar bestämt avstånd från kravet för att det skulle bli ett farligt prejudikat.

- Det kunde göra det omöjligt för Apple, eller vilket internationellt it-företag som helst, att skydda kundernas privatliv var som helst i världen, säger Zeid.

- Det kan bli en gåva till auktoritära regimer liksom även till kriminella hackare, varnar FN:s högkommissionär i sitt utlåtande i Genève.

En gåva till auktoritära regimer och kriminella hackare

Det är veterligen första gången världsorganisationen tar ställning för ett amerikanskt multinationellt företag till skydd för ekonomisk och fysisk säkerhet och rätten till privatliv.