Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Penningspel ett problem i Lappträsk

Från 2016
Uppdaterad 07.03.2016 10:33.
Närbild av spelautomat
Bild: Mikael Crawford/Yle

I Lappträsk läggs allt mer pengar på penningspel. Även i Lovisa spelas det mycket. Det är ett tecken på illamående i vår region, säger Staffan Malmström som föreläser om beroende.

I fjol spelades det för i medeltal 226 euro per Lappträskbo i kommunen. Siffran innehåller både invånarna i Lappträsk och personer som besökt kommunen. Summan gäller de spel som RAY äger.

Summan har stigit med hela 31 euro eller 16 procent på bara ett år.

Också i Lovisa läggs det mycket pengar på penningspel, 215 euro om året per person. Det här är klart mer än Borgå (172 euro) och Sibbo (85 euro).

Lotto mindre skam än brännvin

Utbildningsexpert Staffan Malmström vid civiltjänstgöringscentralen i Lappträsk föreläser om beroende.

Enligt honom har spelberoende många likheter med alkoholism och drogmissbruk men en skillnad är tydlig: spelberoende verkar ännu vara mer acceptabelt.

- Det är på något vis rumsrent. Alla har vi satt pengar i en spelautomat eller deltagit i ett lotteri. Det är inte samma skam att lämna in en lottolapp som att köpa en flaska brännvin på Alko.

porträtt
Bildtext Staffan Malmström.
Bild: Yle

Lappträskborna olyckliga?

Enligt RAY påverkas statistiken också av genomfartstrafik, turism och utbudet av spelautomater i en kommun.

Kan det då vara att invånarna bara blivit ivriga på en ny spelautomat i en lokal affär? Nej, tror Malmström.

- Nog måste man koppla ihop det med arbetslösheten och illamåendet i vår region. Jag skulle inte vilja säga det här, men man måste inse att Lappträskborna kanske inte hör till landets lyckligaste människor.

Svårt att ingripa

Butikschef Reetta Savola vid Sale i Lappträsk berättar att penningspelet invid ingången till affären har stamkunder.

- Den används nog ganska ofta. Det finns några som kommer in varje dag och spelar lite. Men det har faktiskt minskat lite.

Butikspersonalen kan inte göra särskilt mycket då en kund spelar mer än vad den kanske borde.

- Det är lite svårt att säga något. Men om man känner honom eller henne kan man fråga om det skulle vara dags att sluta.

Personalen kommer mer sällan i kontakt med dem som spelar. En del affärer har installerat växlingsautomater, medan en del spel tar emot sedlar eller till och med bankkort.

Spelautomater
Bild: Mikael Crawford/Yle

Spelen stjäl även tid

Utbildningsexpert Staffan Malmström berättar att penningspel inte är det största problemet bland ungdomar, till exempel civiltjänstgörarna som han arbetar med.

- Det som är allmänt i samhället är videospel och spel på Facebook som folk blir otroligt fast i. Man lägger ner en massa tid på det och undersökningen visade att tidsmässigt är ungdomar väldigt beroende av spel.

De som löper större risk att fastna vid penningspel är enligt Malmström pensionärer och kvinnor i medelåldern.

Sök hjälp!

Det går inte att klara sig ur spelträsket på egen hand, anser Malmström.

Det man kan göra själv är att inse att man har ett problem.

- Man ska absolut inte behandla det enbart inom hemmets väggar. Ämnet är så otroligt känsligt att det kan uppstå nya problem. Därför ska man söka professionell hjälp.