Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingfientlig premiärminister ser ut att vinna valet i Slovakien

Från 2016
Uppdaterad 05.03.2016 23:22.
Gatubild från Slovakiens huvudstad Bratislava. Valaffisch med premiärminister Robert Fico i bakgrunden.
Bildtext Valaffisch med premiärminister Robert Fico på gata i Bratislava.
Bild: EPA/FILIP SINGER

Den sittande premiärministern, vänsterpopulisten Robert Fico ser ut att ta hem segern i valet i Slovakien. Hans tuffa inställning i flyktingfrågan går hem hos en stor del av slovakerna. Fico kommer troligen ändå att förlora den absoluta majoriteten i parlamentet.

Enligt vallokalsutfrågningar får Ficos socialdemokratiska parti Smer 27,3 procent av rösterna. Partiet följs av det liberala partiet Frihet och solidaritet med 13,3 procent och det konservativa partiet OLANO-NOVA med 11,2 procent.

Ficos Slovakien är ett av de länder i EU som hårdast motsatt sig alla former av gemensamt flyktingmottagande och som dessutom inte vill se några nya stödpaket till Grekland.

Slovakien tar över EU:s roterande ordförandeskap i juli för följande sex månaders period.

Som del av sin valkampanj åkte Fico i onsdags till gränsen mellan Grekland och Makedonien. Där sade han att Grekland borde "offras" för Schengen och kastas ut ur samarbetet. Enligt honom kunde Grekland bli ett jättelikt flyktingläger.

Det väckte raseri i Grekland.

"Det är uppenbart att den slovakiske premiärministern, bara några dagar före valet, vill fylla sin kampanj med giftighet och mänskligt drama", skrev det grekiska utrikesministeriet i ett uttalande. I uttalandet ifrågasattes också Ficos förmåga att sköta EU-ordförandeskapet.

"Vi skyddar Slovakien"

Fico och hans socialdemokratiska parti Smer har dominerat Slovakien sedan 2006 när han bildade regering första gången. Då ingick högernationalistiska SNS i regeringskoalitionen. Fico förlorade valet 2010, men kom tillbaka med kraft i nyvalet 2012 som Smer vann stort.

Ficos retorik om flyktingar och speciellt muslimska flyktingar är hård. Han har lovat att aldrig aldrig acceptera några EU-kvoter vad gäller fördelning av asylsökande. Mycket få flyktingar har sökt sig till Slovakien.

Enligt Fico ska varenda muslim som råkar befinna sig i det katolskt dominerade Slovakien "övervakas".

- Vi kommer aldrig att ta in en enda muslim (muslimsk flykting) till Slovakien, vi kommer inte att skapa några muslimska kolonier här, för de utgör en allvarlig säkerhetsrisk, sade Fico under ett av veckans valmöten i huvudstaden Bratislava.

Huvudsloganen för Smer inför parlamentsvalet har varit "Vi skyddar Slovakien".

Väljare som nyhetsbyrån AFP talat med intygar att de känner sig trygga under ledning av Fico.

- Det är våra barns framtid som står på spel. Jag har sett TV-bilderna, situationen i Europa blir allt värre, säger en anonym kvinnlig Smer-väljare till AFP.

Alla är inte nöjda

Enligt opinionsmätningar har stödet för Fico och Smer ändå tunnats ut sedan valet 2012.

Nu har Smer 83 av parlamentets 150 platser, men enligt opinionsmätningarna kan partiet få nöja sig med 65-70 av platserna i det här valet.

Trots att Slovakiens ekonomi är en av de mest stabila inom eurozonen så finns ett växande missnöje med arbetslösheten (som ligger på 10 procent), stora regionala skillnader vad gäller välstånd och låg standard på utbildning och hälsovård.

Lärare och sjuksköterskor har ordnat högljudda demonstrationer inför valet med krav på högre löner.

- Fico bara pratar om muslimska migranter och glömmer slovakiska lärare och sjuksköterskor, sade Alena Takacova till AFP. Hon tänker rösta på "någon från oppositionen".

Politiska bedömare tror att Fico måste bilda koalition - eventuellt med högernationalistiska SNS - för att sitta kvar på premiärministerposten efter valet.