Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Independent: Pojkar våldtas i lägret i Calais

Från 2016
Uppdaterad 05.03.2016 22:25.
Vy över tältlägret i Calais den 23 februari.
Bildtext Vy över tältlägret i Calais den 23 februari.
Bild: EPA/YOAN VALAT

Flera tonårspojkar har blivit våldtagna i det stora flyktinglägret i Calais i Frankrike, uppger hjälparbetare för den brittiska tidningen The Independent.

Frivilliga hälsovårdare i det ökända jättelägret bekräftar att de under det senaste halvåret har tagit sig an sju pojkar mellan 14 och 16 år, som har sagt att de har utsatts för våldtäkt. Deras skador tyder också på det.

Den europeiska polismyndigheten Europol har varnat för att asylsökande barn som ensamma tar sig till Europa löper risk att utnyttjas sexuellt. I januari bedömde Europol att 10 000 sådana barn har försvunnit i Europa.

Det finns tiotusentals migranter och flyktingar i lägret i Calais. Deras mål är att via kanaltunneln ta sig till Storbritannien.

Frivilliga hjälparbetare i lägret i Calais har rapporterat om bristande procedurer för rapportering om sexuellt utnyttjande. Franska myndigheter har varit nonchalanta och barnskyddet försummas, säger de frivilliga.

Inga hjälporganisationer har varit på plats i lägret i Calais, vilket innebär att de åtgärder som vidtas sker med frivilliga krafter.