Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fico försöker bilda regering i Slovakien

Från 2016
Uppdaterad 06.03.2016 09:48.
Slovakiens premiärminister Robet Fico håller presskonferens efter parlamentsvalet den 5 mars 2016.
Bild: EPA/FILIP SINGER

Den sittande premiärministern, vänsterpopulisten Robert Ficos socialdemokratiska parti Smer vann lördagens parlamentsval i Slovakien, men blir utan egen majoritet i parlamentet.

Då rösterna från 98 procent av vallokalerna hade räknats hade Smer fått 28,4 procent av rösterna och 49 av sammanlagt 150 mandat i parlamentet, rapporterar nyhetsbyrån AP. I det förra valet fick partiet 44 procent av rösterna och 83 platser i parlamentet.

Det liberala partiet Frihet och solidaritet (SaS) hade en röstandel på 11,5 procent och det konservativa partiet OLANO-NOVA en andel på 10,8 procent då rösterna i 93 procent av vallokalerna hade räknats.

Extremhögern in i parlamentet

Det högernationalistiska Folkpartiet - Vårt Slovakien LSNS hade 8,2 procent av de räknade rösterna. Det här är första gången som partiet blir invalt i parlamentet.

Den politiska experten Samuel Abraham betecknar LSNS-ledaren Marian Kotleba som en nynazist. Abraham säger till nyhetsbyrån AFP att Fico använde sig av nationalistisk retorik i valkampanjen, vilket gjorde extremhögern i landet starkare.

Kotleba har utretts, men inte dömts för att ha uppviglat till hat mot den romska minoriteten i landet.

Fico säger att hans parti försöker bilda regering trots att situationen är mycket komplicerad med minst åtta partier invalda i parlamentet. Det kommer enligt Fico att ta en viss tid att bilda regering.

Diskussion om artikeln