Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stor bombgömma upptäckt i Nordirland

Från 2016
En mural i västra Belfast till minne av påskupproret 1916
Bildtext En mural i västra Belfast till minne av påskupproret 1916
Bild: EPA/PAUL MCERLANE

Polisen i Nordirland har hittat ett större lager av sprängmedel och material för att tillverka bomber. Polisen befarar att det planeras attacker i regionen inför påsken.

Nordirländsk polis oroar sig för att väpnade grupper planerar attacker i regionen inför påsken då det är 100 år sedan Påskupproret.

Upproret 1916 slogs ner av den brittiska armén, men anses vara starten på den väpnade kamp som ledde till att Irland blev en självständig stat.

Jubileumsåret uppmärksammas stort på Irland, men också bland nationalister i Nordirland.

På söndagen hittade nordirländsk polis plasttunnor som begravts i ett skogsområde ungefär 50 kilometer norr om Belfast. Tunnorna innehöll ett större lager sprängmedel, material för att tillverka bomber och halvfärdiga bomber.

Området där tunnorna upptäcktes domineras av unionister, men enligt polisen är det allt för tidigt att koppla materialet till någon speciell grupp.

På söndagen evakuerades flera hus i Derry efter att man hittat "ett misstänkt objekt" där. Majoriteten av invånarna i Derry är katoliker och nationalister.

Dagen innan desarmerades två bomber som hittades i Belfast. I fredags exploderade en bomb som hade placerats under en bil som tillhörde en fängelsevakt.

Diskussion om artikeln