Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"300 jobb skulle vara en lottovinst för Salo"

Från 2016
Uppdaterad 07.03.2016 12:46.
Bro i Salo centrum.
Bild: Yle/Nora Engström

- 300 jobb skulle vara en lottovinst för Salo, säger Kimmo Puolitaival, direktör vid NTM-centralen i Egentliga Finland. Det skulle vara en mycket positiv nyhet för Saloområdet.

Det amerikanska företaget Turing Robotic Industries (TRI), som tillverkar smarta telefoner, har meddelat att man kommer att starta upp verksamhet i Salo, och att man i år kommer att anställa ungefär 300 personer för att tillverka telefonerna.

- Jag hoppas planerna förverkligas, säger Puolitaival. 300 jobb skulle innebära att vi mer än fördubblar antalet lediga arbetsplatser i Salotrakten. Det hände senast då Nokia växte.

Kimmo Puolitaival.
Bildtext Kimmo Puolitaival.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Det fanns ett stort kunnande i Salo

Salo har förlorat så gott som alla arbetsplatser inom elektroniksektorn under en fem års period. Det innebär att nästan 6 000 personer förlorade sina jobb, så det finns ett stort kunnande i Salo.

En av de arbetslösa ingenjörerna är Jouko Heinonen, som i november slutade på Microsoft. Då hade han redan i flera år väntat på hur det skulle gå, så uppsägningen kändes inte så värst överraskande eller tung.

Jouko Heinonen.
Bildtext Jouko Heinonen.
Bild: Privat foto.

- Sedan dess har jag varit aktiv med mycket. I fredags avslutade jag en start up-kurs om företagsamhet, säger Heinonen, fast jag är nog snarare en ingenjörstyp än egen företagare.

Uppsagd: en glädjande nyhet

Nyheten om att ett nytt elektronikföretag nu är på väg till Salo glädjer förstås. Heinonen hoppas att många faktiskt får jobb, trots att han inte vågar hoppas på jobb för sig själv.

- För mig som ingenjör finns det inte riktigt jobb på produktionssidan, säger Heinonen och suckar. Jag har gått kurser och kunde till och med tänka mig att byta bransch. Jag har ändå hunnit fylla 50 redan, så jag kan inte vara för kräsen.

Många arbetslösa i Salo

Just nu finns i Saloområdet 4 800 arbetssökande. Av dem är 550 uppsagda från Microsoft, så de är enligt Puolitaival högt utbildade och kan teknologi av världsklass.

Microsoft i Salo hösten 2015
Bildtext Microsoft i Salo.
Bild: Yle/ Nora Engström

Dessutom finns drygt 500 arbetssökande från Nokiatiden med en lite annan profil, då de har kunskap om produktionslinjer och monteringsarbete.

Det finns alltså lämplig arbetskraft. Det finns ändå ett "om" i nyheterna, påminner Puolitaival.

- Planerna är positiva och fina, men vi har ännu ingen definitiv information om hur de kommer att realiseras av TRI.

Diskussion om artikeln