Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sanders vann i Maine, Rubio i Puerto Rico

Från 2016
Uppdaterad 07.03.2016 08:59.
Porträtt på Bernie Sanders på en lada i Kirby, Vermont
Bildtext Porträtt på Bernie Sanders på en lada i Kirby, Vermont
Bild: EPA/HERB SWANSON

Bernie Sanders ser ut att ha vunnit över Hillary Clinton vid Demokraternas nomineringsmöte i Maine. Rubio vann Republikanernas primärval i Puerto Rico. Samtidigt drabbade Sanders och Clinton samman i en ny, aggressivare debatt.

Trots att vänsterdemokraten Sanders ser ut att ha vunnit över Clinton vid nomineringsmötet i Maine så leder Clinton fortfarande överlägset med flest delegater i Demokraternas primärval.

I Republikanernas primärval på ön Puerto Rico vann Floridasenatorn Marco Rubio överlägset över Donald Trump och Ted Cruz - men det här vara bara hans andra seger i den republikanska primärvalskampen så här långt.

Marco Rubio talar under ett kampanjmöte i Toa Baja, Puerto Rico
Bildtext Marco Rubio talar under ett kampanjmöte i Toa Baja, Puerto Rico
Bild: EPA/Thais Llorca

Rubio ser ut att få alla 20 republikanska delegater i Puerto Rico, och det var en välkommen seger för Rubio som det gått oväntat dåligt för hittills.

Republikanernas kamp om presidentkandidaturen leds fortfarande av Trump och Cruz ligger på andra plats. De har båda uppmanat Rubio att ge upp.

Ny, vassare ton mellan Clinton och Sanders

På söndag kväll drabbade de demokratiska presidentaspiranterna Bernie Sanders och Hillary Clinton samman i en debatt i staden Flint, Michigan.

Platsen hade valts för att sätta fokus på miljöskandalen i den fattiga före detta industristaden, där majoriteten av invånarna är afroamerikaner.

Efter att myndigheterna - som en besparingsåtgärd - beslöt att ta dricksvattnet från en flod i stället för att köpa det utifrån, började invånarna i Flint insjukna. Myndigheterna försökte in i det sista dölja att dricksvattnet var svårt förgiftat av bly.

Nu måste invånarna hämta sitt dricksvatten på särskilda utlämningsplatser och blyförgiftningar har till och med lett till obotliga hjärnskador hos barn i Flint.

Både Clinton och Sanders beskyller Michigans republikanska ledning för miljöskandalen och under debatten överbjöd de varandra i löften till invånarna i Flint.

Hillary Clinton och Bernie Sanders under debatten i Flint, Michigan
Bildtext Hillary Clinton och Bernie Sanders under debatten i Flint, Michigan
Bild: EPA/EDWARD M. PIO RODA

Tonläget var inte fullt lika artigt som tidigare mellan Clinton och Sanders.

Clinton anklagade Sanders för att ha vänt ryggen till bilindustrin och orter som drabbades hårt av bilindustrins död - en av dem var just Flint.

Sanders - i sin tur - menade att det är Clintons vänner på Wall Street som har förstört ekonomin och Flintbornas framtid.

De två förde också en längre diskussion om religion. Enligt Clinton skulle hon finna det omöjligt att stå ut med pressen i Vita Huset utan att kunna be och hämta stöd från sin tro.

Sanders tvingades förklara varför han verkar hålla så tyst om sin judendom. Han berättade hur mycket judendomen betytt och fortfarande betyder för honom.

Diskussion om artikeln