Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lättaste sättet att bli NHL-proffs? Gå i Björneborgs svenska samskola!

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Erik Haula.
Bildtext Via Björneborgs svenska samskola till NHL.
Bild: All Over Press

Anrika Björneborgs svenska samskola är såtillvida intressant ur NHL-synvinkel att skolan producerat hela fyra NHL-proffs! Kan ni tänka er vilka?

Utan att ha någon koll på i vilka skolor NHL-spelarna – varken de finländska eller de utländska – gått, kan man med fog säga att Björneborgs svenska samskola är en riktig NHL-fostrarskola.

Det verkar nästan som om det lättaste – eller borde man hellre säga minst svåra – receptet att komma till NHL-rinkarna från Finland vore att:

1. lära sig skrinna.
2. börja i Björneborgs svenska samskola.

Historien vet inte berätta om ingredienserna (1) och (2) måste ske i exakt den ordning, eller om de eventuellt kan ske i annan ordningsföljd, men i fall bägge två uppfylls är chanserna för NHL-lir inte alldeles obefintliga.

Rent statistiskt torde det vara rätt osannolikt att hela fyra finländska (troligen inga utländska) NHL-proffs nött skolbänkarna i Björneborgs svenska samskola, som för övrigt grundades för 124 år sedan. För den som inte orkar räkna kan jag avslöja att året var 1892.

Och vilka är herrarna? Jo:

1. Christian Ruuttu: Över 600 NHL-matcher i Buffalo, Chicago & Vancouver. Över 133 mål (134 om man ska vara exakt, plus fyra till i slutspelet) och nästan 300 assist (298 om man ska vara exakt, plus nio till i slutspelet). Mångfaldig landslagsspelare med bland annat två VM-silver på CV:n.

2. Leo Komarov: 172 NHL-matcher till dags dato, 30 mål och 40 assist. Samt en och annan rejäl tackling. Allas Oncle Leo i Toronto Maple Leafs. VM-guldmedaljör, OS-bronsmedaljör. Uppvuxen i Narva, Munsala, Jeppis – och Björneborg.

3. Erik Haula: Född i Björneborg med BSS som alma mater. Nästan 200 NHL-matcher och totalt 60 poäng (snittet högre i playoffs!). En av Finlands genom tiderna bästa spelare som aldrig spelat i den inhemska FM-ligan.

4. Joel Armia: 22 år och yngst i kvartetten, och precis som Haula och Ruuttu, född vid Ytterös (också bekant som Yyteri) stränder. Förmodligen mest ospelade NHL-matcher framför sig (i alla fall flera än Ruuttu). Tills vidare 35 matcher med saldot 4+4=8.

Här kan det vara på sin plats att också nämna en viss Sakari Salminen. Snubben har tills vidare hållit till på den här sidan om Atlanten, men med den äran. Ett OS-brons i Sotji var han nämligen med och fixade hem. Ja, att han också gått i Björneborgs svenska samskola torde väl vara klart.

PS: Från Björneborgs svenska samskola påminner man att också Ilvesbacken Markus Fagerudd gått i skolan.

Diskussion om artikeln