Träffa läkaren på nätet – FPA ersätter vården
Läkarbesök på distans har funnits redan i flera år men har inte tag fart i Finland än. Telemedicinbranschen tror ändå nu på en snabb tillväxt i och med att det offentliga har börjat stöda distansvård.
Esbobon Micaela Korhonen jobbar som flygvärdinna och har kämpat med nackont under en längre tid. Besvären blev nyligen värre och hon bestämde sig därför för att kontakta en läkare - på distans, via en särskild app på sin surfplatta.
Efter några minuters väntetid får Korhonen chatta med läkaren Wille Komulainen och också tala med honom per videolänk.
- Hej Micaela, hur mår du?
- Bra mår jag, utom att jag har ont i nacken.
- Böj dig framåt så här, och till vänster och till höger, fortsätter Komulainen, som jobbar för uppstartsföretaget Meedoc.
Han ger några allmänna råd och skriver sedan ut en värkmedicin. Att tala med läkaren på distans var en ny upplevelse för Korhonen och hon är nöjd.
- Det var jättebra. Mycket lättare att sitta hemma. Man tar bara fram apparaten och behöver inte gå någonstans, kommenterar Korhonen.
Besöket stöds från och med den här månaden av Folkpensionsanstalten, vilket innebär att det bara kostar knappt 10 euro. Utan stöd skulle priset vara minst 30 euro. För de flesta finländare är en distansläkartid nu billigare än att fysiskt gå till en läkare.
- Den här tjänsten är för alla som vet hur man öppnar webbsidor eller laddar ned appar till mobilen. Man behöver inte vara så teknikkunnig.
Läkarmottagning på distans lämpar sig inte för alla krämpor, men det går ändå att diagnostisera en hel del, berättar Wille Komulainen och räknar upp några exempel.
- Urinvägsinflammation, ögoninflammation, hudproblem såsom acne, psykiska sjukdomar, bihåleinflammation och så vidare.
Om läkaren inte kan hjälpa så hänvisar han eller hon patienten vidare till en fysisk mottagning.
Alla finländska aktörer som erbjuder läkarbesök på distans har auditerats på uppdrag av hälsovårdsmyndigheterna och sägs vara trygga.
- Vi kan ha en positiv attityd gentemot de här nya tjänsterna, men naturligtvis måste vi vara försiktiga så att patientsäkerheten tryggas, och också dataskyddet, bekräftar Markus Henriksson som är medicinalråd på tillstånds- och tillsynsverket Valvira.
Henriksson efterlyser också vetenskaplig forskning om läkartjänster på distans för att man ska få reda på hur effektiva de faktiskt är och vilka slags patienter som bäst kunde dra nytta av dem.
Allt fler väntas välja distansvård
För tillfället är det få företag som erbjuder distansläkare direkt till finländska konsumenter, men det är troligt att fler aktörer dyker upp inom kort.
Det säger bland annat den digitala hälsovårdsexperten Tuula Tiihonen, ledande sakkunnig på jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra.
- Distansvård kommer att bli vanligt inom en snar framtid. Det tilltalar många att inte behöva köa till en fysisk läkarmottagning och att kunna få vård nästan med detsamma.
Distansläkaren Wille Komulainen är inne på samma linje.
- Jag är säker på att branschen kommer att växa mycket i framtiden. De största orsakerna är offentliga sparkrav och det förändrade konsumentbeteendet - att många föredrar att göra allt mer via nätet.
Bara en procent av finländarna använde sig i fjol av läkartjänster på distans, visar en enkät som företaget Meedoc har låtit göra. Men enligt den skulle drygt 40 procent vara intresserade av att pröva på distansvård.