Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Rödbetsglass och chokladkräm

Från 2016
Från jord till bord: Rödbetsglass med chokladkräm - Spela upp på Arenan

Filip Langhoffs dessert består av rödbetsglass med naturell yoghurt, karamelliserad rödbeta med svarta vinbär och chokladkräm.

Rödbetsglass och chokladkräm

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 400 gram (g) rödbeta - (rödbetsglass)
  • 100 gram (g) honung - (rödbetsglass)
  • 1 deciliter (dl) vatten - (rödbetsglass)
  • 400 gram (g) naturell yoghurt - (rödbetsglass)
  • 20 st rödbeta - små, hela (karamelliserad rödbeta)
  • 0.5 deciliter (dl) socker - (karamelliserad rödbeta)
  • 3 deciliter (dl) svarta vinbär - (karamelliserad rödbeta)
  • 1 deciliter (dl) vatten - (karamelliserad rödbeta)
  • 2.5 deciliter (dl) mjölk - (chokladcrème)
  • 2.5 deciliter (dl) grädde - (chokladcrème)
  • 85 gram (g) socker - (chokladcrème)
  • 1 st vaniljstång - (chokladcrème)
  • 100 gram (g) äggula - (chokladcrème)
  • 200 gram (g) choklad - 70% kakao, (chokladcrème)

Instruktioner

Påbörja efterrätten dagen före eller i god tid om du vill servera glassen med chokladkrämen. Krämen behöver stå i kylskåp över natten. Räkna också med att ingredienserna till glassen behöver frysa till i ett par omgångar innan den är klar att äta. Det tar några timmar.

Rödbetsglass

Koka upp honung och vatten. Tärna rödbetorna och koka dem möra i honungsvattnet. Sila rödbetorna och frys dem, Beroende på frys tar det ett par timmar innan rödbetorna är helt frusna.

Koka ihop spadet till en tjock sirap. Blanda allt i en mixer, mixa till glass och frys in på nytt.

Bör ätas nästan genast.

Karamelliserad rödbeta

Tvätta rödbetorna noggrant, men de behöver inte skalas. Dela i fyra bitar.

Lägg i kastrull med sockret, karamellisera lätt före du tillsätter vinbären och vattnet.

Låt sedan puttra, ca 5-10 minuter eller tills du ser att rödbetorna har karamellierats.

Chokladcrème

Koka upp mjölk, grädde, socker och vanilj.

Häll försiktigt i äggulorna, vispa och värm upp blandningen.

Mixa i chokladen till en helt slät ganache.

Häll i form och låt stå över natten i kylskåp.

Lägg upp efter eget behag!

Se också Filips recept på rödbeta och getmjölk, ugnsbakade rödbetor med sikrom och varm rödbetssallad med bovetegröt.

Mer om ämnet på Yle Arenan