Rödbetsglass och chokladkräm

Filip Langhoffs dessert består av rödbetsglass med naturell yoghurt, karamelliserad rödbeta med svarta vinbär och chokladkräm.
Rödbetsglass och chokladkräm
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 400 gram (g) rödbeta - (rödbetsglass)
- 100 gram (g) honung - (rödbetsglass)
- 1 deciliter (dl) vatten - (rödbetsglass)
- 400 gram (g) naturell yoghurt - (rödbetsglass)
- 20 st rödbeta - små, hela (karamelliserad rödbeta)
- 0.5 deciliter (dl) socker - (karamelliserad rödbeta)
- 3 deciliter (dl) svarta vinbär - (karamelliserad rödbeta)
- 1 deciliter (dl) vatten - (karamelliserad rödbeta)
- 2.5 deciliter (dl) mjölk - (chokladcrème)
- 2.5 deciliter (dl) grädde - (chokladcrème)
- 85 gram (g) socker - (chokladcrème)
- 1 st vaniljstång - (chokladcrème)
- 100 gram (g) äggula - (chokladcrème)
- 200 gram (g) choklad - 70% kakao, (chokladcrème)
Instruktioner
Påbörja efterrätten dagen före eller i god tid om du vill servera glassen med chokladkrämen. Krämen behöver stå i kylskåp över natten. Räkna också med att ingredienserna till glassen behöver frysa till i ett par omgångar innan den är klar att äta. Det tar några timmar.
Rödbetsglass
Koka upp honung och vatten. Tärna rödbetorna och koka dem möra i honungsvattnet. Sila rödbetorna och frys dem, Beroende på frys tar det ett par timmar innan rödbetorna är helt frusna.
Koka ihop spadet till en tjock sirap. Blanda allt i en mixer, mixa till glass och frys in på nytt.
Bör ätas nästan genast.
Karamelliserad rödbeta
Tvätta rödbetorna noggrant, men de behöver inte skalas. Dela i fyra bitar.
Lägg i kastrull med sockret, karamellisera lätt före du tillsätter vinbären och vattnet.
Låt sedan puttra, ca 5-10 minuter eller tills du ser att rödbetorna har karamellierats.
Chokladcrème
Koka upp mjölk, grädde, socker och vanilj.
Häll försiktigt i äggulorna, vispa och värm upp blandningen.
Mixa i chokladen till en helt slät ganache.
Häll i form och låt stå över natten i kylskåp.
Lägg upp efter eget behag!
Se också Filips recept på rödbeta och getmjölk, ugnsbakade rödbetor med sikrom och varm rödbetssallad med bovetegröt.