Hoppa till huvudinnehåll

X3M

”Kvinnodagen är mer än blommor och choklad”

Från 2016
Uppdaterad 08.03.2016 13:32.
Alexandra Häggman
Bildtext På kvinnodagen bjuder Alexandra Häggman på en blandning av allvarliga ämnen och humor.
Bild: Frank A. Unger

Skådespelaren Alexandra Häggman kommer på kvinnodagen att berätta andra kvinnors berättelser om deras vaginor. Ja ni läste rätt, men Vaginamonologerna handlar om så mycket mera än det kvinnliga könsorganet.

Vaginamonologerna startades av en kvinna som heter Eva Ensler. Hon intervjuade kvinnor om deras vaginor och dessa intervjuer fick namnet Vaginamonologerna.

- Det är så fascinerande för att Eve Ensler intervjuade riktiga kvinnor och alla är så olika. Varje monolog tar upp ett speciellt tema. Många av dialogerna tar upp våld mot kvinnor eller kvinnans situation i dagens samhälle, säger Alexandra.

Vaginamonologerna brukar uppmärksammas på just kvinnodagen.

- Kvinnodagen handlar om så mycket mera än blommor och choklad. Visst tycker många om det också, men det finns så mycket viktigare att ta fasta på, säger Alexandra.

Finländska kvinnor räddast

Under kvinnodagen sitter Alexandra ensam på en scen i Vasa och läser ett flertal monologer.

- Vissa monologer innehåller också fakta och statistik. Jag har hittat statistik från i höstas som tar upp våld mot kvinnor i Finland och inom EU. Inom EU är det de finländska kvinnorna som är räddast för olika slags våld. Detta visar på hur viktigt det är att ta fasta på detta. Det borde tas upp varje dag, men under kvinnodagen riktar vi ögonen extra mycket på detta problem, säger Alexandra.

Namnet kan skrämma bort gäster

Alexandra menar att många blivit avskräckta av namnet på evenemanget.

- Få vet vad Vaginamonologerna är. Många har frågat och när jag har berättar har de blivit intresserade. Det är så mycket mera än kvinnor som berättar om sina vaginor. Det är en salig blandning av viktiga allvarsamma ämnen och humor. Det är heller inte endast för kvinnor utan för alla.

Diskussion om artikeln